Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Pomoc v sociálnom systéme

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13939
Posledná úprava
21.02.2022
Zobrazené
714 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Skoro všetky kompetencie z úrovne štátu v oblasti sociálnych služieb boli prenesené na samosprávne kraje alebo obce. V zmysle princípu subsidiarity je to krok významný a pozitívny. Otázkou je iba, ako ináč, systém financovania. V oblasti vyplácania dávok a rôznych kompenzácií táto kompetencia zostala na úrovni orgánov štátnej správy. Úloha mimovládneho sektora však je naďalej nedefinovaná a prenechaná napospas náhode, či súkromným záujmom zriaďovateľov.

Vláde sa čiastočne podarilo naplniť zámery v oblasti decentralizovania služieb aj v oblasti riešenia hmotnej núdze čo najbližšie k občanovi a presunula pôsobnosti v poskytovaní dávky a príspevkov hmotnej núdze na orgány samosprávy, mnohé ale až s účinnosťou od 1.1.2008.

Základnou filozofiou reformy sociálneho systému bola téza „pracovať sa oplatí“. Vláda zmenila výšku dávok a zaviedla systém rôznych „bonusov“ k dávkam v prípade, že jednotlivec je aktívny. Vznikol tak rozdiel v príjmoch „aktívnych“ a „pasívnych“ občanov, ktorí sa nachádzajú v sociálnej sieti. Za pozitívne možno považovať aj zohľadňovanie majetku občanov pri poskytovaní sociálnej pomoci.
...

Kľúčové slová:

sociálny systém

sociálne služby

dávky

hmotná núdza

práca

sociálne dávky

príspevky

príspevok

chránená dielňa

úrád práce

sociálne veci



Obsah:
  • O čom je dnešná sociálna pomoc?
    Citácie
    Komparácia
    Vlastný postoj
    Záver
    Použitá literatúra:

Zdroje: