Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Podnik ako hospodárska jednotka, charakteristika podniku, typy podnikov, podnikový transformačný proces

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
3 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
11763
Posledná úprava
21.12.2018
Zobrazené
1 080 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Na trhu vystupujú rozmanité subjekty s rôznymi cieľmi. Ekonomická teória rozlišuje tri základné subjekty trhu a to firmy (podniky), domácnosti (spotrebitelia) a štát.
1. Firmy (podniky): sú subjekty trhu, ktoré vyrábajú tovary a služby s cieľom ich predaja. Firma ma rozdielne postavenie na trhu výrobných faktorov a trhu výrobkov a služieb. Na trhu výrobných faktorov firma tvorí dopyt po výrobných faktoroch, takže sa nachádza na strane dopytu (kupujúci). Opačný prípad nastáva na trhu výrobkov a služieb, kde sa firma nachádza na strane ponuky (predávajúci). Cieľom účastí firiem na trhu je dosiahnutie zisku.

2. Domácnosti: na trhu výrobkov a služieb vystupujú domácnosti na strane dopytu (kupujúci, kde sa snažia prostredníctvom kúpených statkov uspokojovať svoje potreby. Na trhu výrobných faktorov vystupujú na strane ponuky (predávajúci), nakoľko ponúkajú prácu, pôdu a kapitál.

3. Štát: predstavuje špecifický subjekt na trhu. Štát plní funkciu kontrolóra celého systému. Na trh by mal vstupovať len vtedy, keď je potrebné odstraňovať niektoré negatívne prejavy trhu a keď je potrebné stimulovať pôsobenie pozitívnych vplyvov. Štát by mal ochraňovať slobodné konkurenčné trhové prostredie. Postavenie štátu na trhu výrobkov a služieb i na trhu výrobných faktorov je na strane ponuky aj na strane dopytu. Štát na trhu výrobkov a služieb ponúka výrobky a služby, ktoré produkujú štátne inštitúcie, no na druhej strane na tomto istom trhu štát kupuje výrobky a služby potrebné k funkčnosti štátu. Na trhu výrobných faktorov štát vytvára dopyt po výrobných faktoroch, ale na druhej strane ich aj ponúka. Jeho hlavnou úlohou je vytvárať podmienky pre fungovanie trhu a v prípade zlyhávania trhového mechanizmu korigovať nepriaznivé dopady na ekonomiku.

Kľúčové slová:

hospodárska jednotka

charakteristika podniku

cieľ podniku

subjekt podnikania

ekonomická samostatnosť

druhy podnikov

transformačný proces



Obsah:
  • Podnik ako hospodárska jednotka.
    Charakteristika podniku
    Cieľ podniku
    Subjekt podnikania
    Ekonomická samostatnosť
    Druhy podnikov
    Transformačný proces
    Náklady podniku