Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Ochrana osobnosti

«»
Prípona
.pdf
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
11 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
36504
Posledná úprava
09.11.2011
Zobrazené
1 077 x
Autor:
miacik37
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Fyzická osoba má právo na ochranu svojej osobnosti, najmä života a zdravia, občianskej cti a ľudskej dôstojnosti, ako aj súkromia, svojho mena a prejavov osobnej povahy.

1. Ochrana osobnosti
Právnej ochrane osobnosti občana sa prikladá mimoriadny význam. Jednotlivé zákonom chránené zložky sa v zákone uvádzajú príkladom. Popri práve na ochranu života, zdravia, občianskej cti, svojho mena a prejavov osobnej povahy, môžeme sem zaradiť aj právo na ochranu osobnej slobody, osobného súkromia, svojej slobody.

2. Prostriedky ochrany osobnosti
Fyzická osoba má právo najmä sa domáhať, aby sa upustilo od neoprávnených zásahov od práva na ochranu jeho osobnosti, aby sa odstránili následky týchto zásahov a aby mu bolo dané primerané zadosťučinenie (Zákon č. 40/1964 Zb.).

3. Ochrana osobnosti a internet
Zverejnením určitých materiálov na internete môže dôjsť k porušeniu práva na ochranu osobnosti. Pritom je dôležité uvedomiť si, čo sa rozumie pod pojmom zverejnenie na internete a aký je vzťah zodpovednosti providera webových stránok k materiálu zverejnenému na jeho prevádzkovaných stránkach a rôzne prípady, ktoré v tomto prípade môžu nastať.

4. Ochrana osobnosti a doménové mená
Medzi predmety ochrany osobnosti patrí okrem iného aj meno fyzickej osoby, pričom spôsoby porušenia práva voči nemu môžu byť rôzne. Aj keď občiansky zákonník nestanoví, čo sa rozumie pod pojmom „meno“ právna teória pod týmto pojmom rozumie jednak priezvisko ale aj meno, a to v spojeni s priezviskom, ako aj samostatne, pokiaľ určuje fyzickú osobu.

5. Oochrana povesti podniku
Podobné rysy ako ochrana osobnosti vykazuje aj ochrana povesti podniku. Poškodzovanie povesti podniku, cybersmearing označuje diskreditáciu podniku šírením škodlivých informácií, ktoré sú za hranicou slobody prejavu.

Kľúčové slová:

osobnosť

ochrana



Obsah:
  • 1. Ochrana osobnosti 4
    2. Prostriedky ochrany osobnosti 5
    3. Ochrana osobnosti a internet 6
    4. Ochrana osobnosti a doménové mená 7
    5. Ochrana povesti podniku 9