Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Myslenie (formy myslenia, druhy myslenia, inteligencia...)

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
10 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13621
Posledná úprava
31.05.2021
Zobrazené
1 501 x
Autor:
dexter901
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Život človeka, no predovšetkým každodenná činnosť stavajú pred neho neustále nové a neodkladné úlohy a problémy. Na riešenie týchto problémov a úloh obyčajne nepostačuje odraz jednotlivých stránok skutočnosti, ale niečo, čo porovnáva a odlišuje, odhaľuje súvislosti a sprostredkujúce väzby a na základe vzťahu medzi bezprostredne zmyslove danými vlastnosťami vecí a javov odhaľuje nové. Myslieť znamená položiť si otázku, nájsť problém a riešiť ho. Myslenie vždy znamená riešenie nejakej úlohy na základe už dosiahnutých poznatkov, z ktorých človek vyvodzuje isté závery. Myslením človek usmerňuje svoju každodennú praktickú činnosť. Je to vlastne proces odrazu skutočnosti v procese jej analýzy a syntézy.

Myslením až do konca XIX. storočia zaoberali iba filozofi. Prvým z nich bol Aristoteles. Myslenie sa chápalo ako utváranie asociácií medzi predstavami (ideami) a podľa predstaviteľov asosiačnej psychológie nebolo potrebné myslenie špeciálne študovať. Aj W. Wundt vylučoval myslenie z predmetu psychológie, pretože bol presvedčený, že o myslení možno len uvažovať, študovať ho filozoficky, no experimentálne nie je ho možné skúmať. Vo svojej hlavnej psychologickej práci „Grundriss der psychologischen Psychologie“ myslenie takmer nespomína, zatiaľ čo mu neskôr venuje špeciálne trojzväzkové dielo pod názvom „Logik“. K bádateľom, ktorí začiatkom XX. storočia sa zacielili na výskum rečových pohybov v súvislosti s myšlienkovými procesmi, patrili Dodge, Wyczoikowska, Read, Clark, Watson, Schilling. Myslenie sa považuje za „nehlasné hovorenie“ a aplikovaním citlivých registračných prístrojov sa môžu zachytiť procesy, ktoré prebiehajú v rečových orgánoch.
...

Kľúčové slová:

myslenie

Aristoteles

filozofia

psychológia

myšlienka

myšlienkové operácie

analytická činnosť

syntetická činnosť

analýza

syntéza

porovnávanie

úsudok

abstraktné myslenie

inteligencia



Obsah:
  • Úvod
    Z histórie skúmania myslenia
    Myšlienkové operácie
    Porovnávanie
    Zovšeobecňovanie
    Abstrakcia
    Formy myslenia
    Súd
    Úsudok
    Druhy myslenia
    Individuálne zvláštnosti myslenia
    Všeobecné rozumové schopnosti - inteligencia
    Behaviorizmus
    Výroky slávnych filozofov a psychológov ohľadom myslenia
    Zoznam použitej literatúry

Zdroje:
  • Hunt, Morton.: Dějiny psychologie. Praha, PORTÁL , 2000
  • Pardel, Tomáš - Boroš, Július.: Základy všeobecnej psychológie, Bratislava, Slovenské pedagogické nakladateľstvo, 1979
  • Stavěl, Josef.: Antická psychologie, Praha, Státní pedagogické nakladatelství, 1971