Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Mikrovlnné rúry, príprava pokrmov na rošte, paternoster

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
4,0 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
4292
Posledná úprava
13.08.2017
Zobrazené
2 482 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Mikrovlny sú vysokofrekvenčné elektromagnetické vlny, ktoré sú podobné bežným svetelným, rozhlasovým a televíznym vlnám. Vznikajú v elektrónke zvanej magnetron, ktorá mení elektrickú energiu a prenáša ju do priestoru rúry, kde pôsobí na potraviny. Mikrovlny majú niektoré jedinečné vlastnosti. Od kovu sa odrážajú, ale prenikajú papierom, umelou hmotou s vysokou hustotou, porcelánom a sklom. Priťahujú a absorbujú ich molekuly tuku, cukru a vody. Vnútorné steny mikrovlnej rúry zhotovené z kovu tak energiu odrážajú na jedlo a na vhodné varné nádoby, cez ktoré mikrovlnná energia ľahko prechádza. Mikrovlnky sa teda zameriavajú priamo na jedlo, v ktorom spôsobujú rýchlu vibráciu molekúl tuku, cukru a vody. Vzniká pritom trenie, ktoré produkuje teplo. Príprava je veľmi krátka, pretože molekuly vibrujú rýchlosťou 2450 miliónkrát za sekundu. Pretože teplo sa vytvára vo vnútri pokrmu, zohrieva sa len jedlo a nie okolitý vzduch či nádoba. Mikrovlná energia začne najskôr pôsobiť na vonkajšiu stranu jedla a vytvorené teplo sa potom rovnako ako pri klasickom varení prenáša do vnútornej časti jedla.

Kľúčové slová:

gastronómia

mikrovlnné ruúy

rošty

paternoster

grilovanie



Obsah:
  • 1. Mikrovlnné zariadenie
    Zohrievanie pomocou mirkovĺn
    Rozmrazovanie pomocou mikrovln
    2. Príprava pokrmov na rošte
    Grilovanie
    Rošty zo svetovej kuchyne
    3. Paternoster