Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Matej Bell a jeho biografia

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
4 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
20585
Posledná úprava
05.03.2009
Zobrazené
8 097 x
Autor:
stanka23
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Matej Bel (po maďarsky Bél Mátyás, po nemecky Matthias Bél) sa narodil 22.marca 1684, v Očovej neďaleko Zvolena. Pochádzal z roľnícko-mäsiarskej rodiny. Po otcovi sa volal Funtík.

Bol žiakom súkromných škôl v Lučenci, potom v Kalinove a Dolnej Strehovej.

Rodičia podporovali Mateja v štúdiách a hlavne jeho otec, ktorý videl v ňom veľký talent. Tak sa v roku 1695 dostal na banskobystrické gymnázium, potom na gymnázium do Bratislavy, ďalej do Vesprému a do Pápy. V roku 1704 sa vrátil do Banskej Bystrice, kde zmaturoval.

Po maturite išiel študovať filozofiu a teológiu na Univerzitu v Halle v Nemecku. Bol mimoriadne snaživým študentom a to postrehli aj jeho učitelia. Svedomite a zodpovedne sa pripravoval na skúšky. Nechcel sklamať otca. Bol ďaleko od domova a vedel si vážiť vynaložené úsilie rodičov, ktorí mu dôverovali a finančne podporovali jeho štúdium. Počas štúdia sa prejavili jeho všestranné záujmy: popri teológii ho zaujala filozofia, medicína, prírodné vedy, jazyky a nové pedagogické smery. Štúdium v Halle ukončil v roku 1707 a vrátil sa domov šťastný a chce svoje poznatky odovzdávať ďalším generáciám.

Kľúčové slová:

Matej Bel

Očová

Funtík

Halle

Observationes Posonienses

Bratislavské pozorovania

Zuzana Hermanová

pietizmus



Zdroje: