Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Manažérstvo kvality v EU a vo svete

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
15 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
21968
Posledná úprava
02.04.2009
Zobrazené
5 576 x
Autor:
wessel
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Manažment je tvorený systémom princípov, metód, postupov a techník používaných v riadení podnikateľských subjektov a iných (i nepodnikateľských) inštitúcií. Je výsledkom spojenia vedy a umenia riadiť.

Manažmen vznikol v USA a jeho význam vzrástol najmä po druhej svetovej vojne. Americký manažment sa rozšíril i do Európy, Japonska a ďalších krajín.
S preberaním amerického manažmentu sa preberali i jeho úskalia a problémy ale preberala sa i americká terminológia. Každá krajina, ktorá preberala americký manažment, pri jeho aplikácii uplatnila vždy i určité národnostné zvláštnosti – preto sú rozdiely medzi manažmentom v Taliansku, Francúzsku, Nemecku, Švédsku, atď. No i napriek určitým národnostným zvláštnostiam, podstata amerického manažmentu sa zachovala i v Európe – niekedy sa preto používa názov euroamerický manažment. V Japonsku sa v druhej polovici dvadsiatého storočia vytvorila japonská škola manažmentu, ktorá mala veľký vplyv na vysoké tempo hospodárskeho rozvoja Japonska – ekonómovia pripisujú tento rozvoj Japonska práve systémom jeho riadenia. Japonský manažment sa stal predmetom záujmu Európy i USA.

Kľúčové slová:

Manažerstvo kvality v EU a vo svete

HENRI FAYOL

Manažment

euroamerický manažment

japonská škola manažmentu

Hlavné prístupy amerického manažmentu

ASME

behavior

Tradičná (klasická) tória mana...



Zdroje: