Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

John Stuart Mill - O slobode myslenia a diskusie

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
42 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14086
Posledná úprava
01.06.2022
Zobrazené
2 601 x
Autor:
ciniminiska
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
„Mill sa venoval problému politickej slobody a napísal o tom svoju najvýznamnejšiu a v určitom ohľade najpôsobivejšiu prácu- neveľkú rozpravu O slobode. Keď rozpracovával problém o ktorom hovoril už Bentham, vyhlasoval, že problém politickej slobody možno vyriešiť, keď sa posudzuje negatívne, v podmienkach obmedzení, aké indivíduu možno podľa práva uložiť“(Scruton, 1991, s. 253). Emil Višňovský (1995) zhrnul v poslednej strane eseje, že ústrednou témou eseje O slobode je téma individuálnjňej slobody, t.j. otázka, či a ako je možná sloboda jednotlivca v spoločnosti. V tomto kontexte autor rozoberá tri hlavné problémy: 1. problém slobody myslenia a vyjadrovania 2. problém individuality ako zdroja spoločenského pokroku 3. problém rozlíšenia ľudského konania a života na čisto súkromnú sféru, ktorá sa týka len jednotlivca samého, a sféru verejnú, ktorá sa týka iných ľudí. Millova koncepcia, podaná na pomerne malom priestore a brilantným štýlom, sa zaradila medzi klasické ideové dedičstvo západnej filozofie a politiky liberalizmu. Najmä niektoré pasáže nič nestratili na svojej príťažlivosti a majú dnes čo povedať aj nám. Radovan Kavický (2007) uvádza „Millov postoj k otázke individuálnej slobody človeka v spoločnosti je založený na uznaní hodnoty každého jednotlivca, na tolerancii a rešpekte k rozdielnosti a rozmanitosti, na odpore k uniformite a spriemerňovaniu všetkých ľudí na rovnakú úrovweň, na slobode myslenia a konania. Mill dokonca tvrdí, že práve podporovanie týchto hodnôt je základom rozvoja každého jednotlivca a tým aj spoločnosti. Bez rešpektovania práv jednotlivca nie je možné dodržiavať ani práva menšín či skupín, ktoré zmýšľajú rozdielne“.Keď ľudia nemajú slobodu prejavu oberajú sa tým budúce generácie, ale aj terajšie o dôležité informácie, na základe ktorých by mohli byť odstránené chyby. Ľudia sa okrádajú o možnosť napraviť chybu pravdou. Nikdy si nemôžeme byť istý, že mienku, ktorú sa snažíme potlačiť, je falošná.
...

Kľúčové slová:

Mill

sloboda

myslenie

sloboda myslenia

Bentham

individualita

filozofia

liberalizmus

etika

sloboda vyjadrovania

spoločnosť

diskusia

individuálna sloboda



Obsah:
  • 1. problém slobody myslenia a vyjadrovania
    2. problém individuality ako zdroja spoločenského pokroku
    3. problém rozlíšenia ľudského konania a života na čisto súkromnú sféru, ktorá sa týka len jednotlivca samého, a sféru verejnú, ktorá sa týka iných ľudí

Zdroje:
  • KAVICKÝ, Radovan. 2007. Ako je možná osobná individuálna sloboda človeka v spoločnosti?, [online]. Aktualizované: 2007-11-01. [cit.2008-10-27]. Dostupné na: < http://kavicky.blogspot.com/2007/11/john-stuart-mill-ako-alternatva-k.html >.
  • MILL, John Stuart. O slobode.1995 .Bratislava: IRIS.116 s. ISBN 80-88778-07-7.
  • SCRUTON, Roger. 1991. Krátke dejiny novovekej filozofie. Od Descarta po Wittgensteina. Bratislava: Archa. 445 s. ISBN 80-7115-023-1.
  • VIŠŇOVSKÝ, Emil.1995. Doslov. In MILL, John-Stuart.1995. O slobode. Bratislava: IRIS, s. 110- 116. ISBN 80-88778-07-7.