Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Epos ako prostriedok na pozdvihnutie národného povedomia. Náhoda, alebo zámer autora?

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
31 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
11105
Posledná úprava
05.11.2018
Zobrazené
4 213 x
Autor:
katka253111
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
„Ešte Slováci žijú, a budú žiť ...“ Tieto slová vznikli v Maduniciach v časoch nedobrých pre slovenský národný život a dostali akoby krídla. Boli to slová, ktoré v týchto ťažkých časoch budili v srdciach ľudí nádej a vieru v lepšiu budúcnosť. Boli to slová Jána Hollého, významného literárneho buditeľa v slovenskej literatúre, ktorý ako prvý slovenský básnik využil a spracoval tematiku historicky významného veľkomoravského panovníka Svätopluka, ktorý svojimi činmi a rozvahou ovplyvnil dejiny síce malého, ale so silnými koreňmi, slovenského národa. Čo ho k tomu však viedlo? Hollého ako autora s mohutným národným povedomím dozaista ovplyvnilo Šafárikovo dielo Dejiny slovanskej reči a literatúry, ktoré vo svojom úvode načrtli život Slovanov, obdobie Veľkej Moravy a ktoré svojím zápalom na obranu Slovanstva, hrdinstva Rastislava a následne Svätopluka autora natoľko ohromili, že sa rozhodol spracovať túto tematiku v epose Svätopluk, ktorý nesie podtitul Víťazská báseň ve dvanásťi spevoch. Formu eposu si Hollý zvolil zámerne - veď chcel predsa „hovoriť“ o významných udalostiach a hrdinoch slovenského národa a na to bol epos ako stvorený. Už dlhé roky si pomocou eposu jednotlivé národy zachovávali vedomie o vlastnej identite a o vlastnom historickom osude.

Bohatiersky epos Svätopluk, ako ho mnohí označovali, je písaný v časomernom hexametri v kodifikovanom spisovnom jazyku bernolákovčine, ktorý vo svojich dielach používala vrstva katolíckych básnikov píšucich v tomto období.
Hollý dodržiava kompozíciu antických eposov, aj keď v určitých miestach sa jeho Svätopluk od nich výrazne líši. Epos začína propozíciou, vyjadrujúcou zámer autora, v ktorej je niekoľkými veršami uvedená téma diela:

Kľúčové slová:

hollý

epos

svätopluk

Dejiny slovanskej reči

mecenáš

národné povedomie



Zdroje:
  • HOLLÝ, Ján. 1985. DIELO II. - Cirillo-Metodiada, Svatopluk. Bratislava : Tatran, 1985. 574 s. .
  • FORDINÁLOVÁ, Eva. 1985. Aký si, Ján Hollý? Bratislava : Tatran, 1985. 257 s.
  • ŠKULTÉTY, Jozef. 1988. Dielo 3 - Zo staršej a obrodeneckej literatúry. Martin : Matica slovenská, 1988. 327 s.
  • CALTÍKOVÁ, Milada. 1966. Sprievodca dielami slovenskej a svetovej literatúry, výber 1. Nitra : Enigma, 1966. 253 s.
  • HARPÁŇ, Michal. 1986. Teória literatúry. Nový Sad : OBZOR, 1986. 242 s.