Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Environmentálne riziká používania geneticky modifikovaných organizmov. Invázne druhy organizmov a možnosti ich eliminácie

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
11 x
Veľkosť
0,7 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
38498
Posledná úprava
12.10.2011
Zobrazené
1 200 x
Autor:
Nateon
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Úvod
V úvode vysvetlím čo znamenajú geneticky modifikované organizmy ,ako dosiahneme genetickú úpravu jej prínosy a riziká. Uvediem aj príklady jednotlivých genetických modifikácií a ako na túto vedu reagujú ľudia (štáty) na svete.

1.1. Environmentálne riziká používania geneticky modifikovaných organizmov
V génoch, je uložená informácia o stavbe a fungovaní každého živého organizmu na tejto planéte. V prírode sa krížia, kombinujú iba gény blízko príbuzných druhov alebo jedincov v rámci rovnakého druhu. Technológia, ktorá umožňuje prenášať gény aj medzi úplne odlišnými druhmi a meniť tak živé organizmy spôsobom, ktorý by v prírode nebol možný sa často nazýva moderná biotechnológia alebo génová technológia, technológia kríženia DNA, génové inžinierstvo. Vedci napr. vkladajú do DNA rajčín gény z baktérie, do jahôd gény z ryby a do ovce ľudské gény. Takto vznikajú geneticky modifikované organizmy, ktoré bývajú označované skratkou GMO.
........
Príkladom katastrofálnej invázie, ktorá trvá dodnes je Austrália samozrejme vďaka človeku. V roku 1859 vysadili Anglický kolonizátori do austrálskej prírody len dvadsať králikov a na konci 19. storočia sa rozmnožili na niekoľko sto miliónov kusov ,keďže v Austrálskej prírode nemali prirodzených nepriateľov tak sa rozmnožili do takých rozmerov že začali ohrozovať aj človeka pretože spásali všetko zelené od trávy až po úrodu na poliach. Austrália si s králikmi nevedeli poradiť ,skúšali vybudovať niekoľko kilometrové pletivá aby zabránili králikom v pastve a pohybu naprieč kontinentom. Bohužiaľ to nepomohlo a tak obyvatelia urobili radikálny krok, keď umelo vyvolali nákazlivú vírusovú chorobu králikov – myxomatózu, čo výrazne zredukovalo ich počet. Až o 99.9%,  avšak po čase, králiky nadobudli imunitu a zase ich bolo na milióny. Priviezol sa nový vírus, ktorý v 1990. roku sa vypustilo, králiky začali dochnúť, avšak dnes už nadobudli imunitu aj na toto. Táto choroba však ohrozila králikov aj v ďalších krajinách na celom svete.

Kľúčové slová:

základy environmentalistiky

geneticky modifikované organizmy

GMO



Obsah:
  • 1. Kapitola
    1.1. Environmentálne riziká používania geneticky modifikovaných organizmov
    2. Invázne druhy organizmov a možnosti ich eliminácie
    2.1. Živočíchy
    2.2. Rastliny