Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Dynamika osobnosti

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
42597
Posledná úprava
06.01.2014
Zobrazené
1 376 x
Autor:
jetpilot
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Termín dynamika je odvodený z gréckeho slova, je pôvodne z odboru fyzikálnych vied zaoberajúcich sa pohybom a silami, ktoré ju vyvolávajú.

Niektoré sily sú intrapersonálne, majú vzťah k vnútorným pochodom, iné sú interpersonálne (medziľudské), a určujú vzťahy k ľuďom okolo nás. Niektoré zložky dynamiky pôsobia mimo dosahu nášho uvedomenia a predsa silno ovplyvňujú naše správanie.
V psych. má pojem dynamika osobnosti prenesený význam, vyjadruje sily, ktoré hýbu osobnosťou, čiže utvárajú ľudské správanie, v užšom zmysle slova jeho formálne silové prejavy. Preto býva vzťahovaný buď k motivácií alebo temperamentu. Skôr sa však ustálila dynamika osobnosti pojednávaná o motivačných dispozíciách osobností, t.j. motívoch jej činnosti. Učením je správanie organizované do určitých inštrumentálnych vzorcov a spôsob, akým prebieha, je určovaný kognitívnym spracovávaním situácie, v ktorej sa vyskytuje. Ale podstatnými znakmi chovania je taktiež jeho intenzita, trvanie a zameranie na dosiahnutie určitého cieľa.
Zameriavanie chovania na určitý cieľ je funkciou motívov. Tie môžeme chápať ako základné funkčné prvky dynamiky osobnosti, ktoré sú súčasne zložkou jej štruktúry. V tomto zmysle je nutné rozlíšiť motív a motiváciu:
...

Kľúčové slová:

dynamika

ego

dynamika osobnosti



Obsah:
  • Dynamika osobnosti
    Základne dynamické tendencie
    Dynamická funkcia ega
    Dynamika životného priestoru
    Dynamika osoby
    Dynamika konfliktu
    Použitá literatúra

Zdroje:
  • NAKONEČNY, M., Psychologie osobnosti, vyd: Academia Praha, 1998, Praha
  • RYČAN, P., Psychologie osobnosti (obor v pohybu), vyd: Grada, Praha, 2007
  • SMEKAL, V., Pozvání do psychologie osobnosti - člověk v zrcadle vědomí a jednání, vyd: Barrister & Principal, 2002, Brno