Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Chudoba - ovocie nespavodlivosti

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
5 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
11538
Posledná úprava
05.12.2018
Zobrazené
2 019 x
Autor:
kvietok7373
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Problém sociálnej chudoby sa v dejinách chápe ako fenomén negatívny, ako škandál, ktorý by nemal byť. Sociálna chudoba je nespravodlivosť, ktorá ponižuje ľudskú dôstojnosť, a je prekážkou všestranného rozvoja osobnosti.
Chudobný človek je taký, ktorý nemá dostatok životných potrieb, je hladný, jeho hlas je slabý, pretože nemá prostriedky na to aby donútil bohatých ľudí, aby si vypočuli jeho požiadavky. V živote chudobných, diskriminovaných a utláčaných sa odráža Kristova tvár. Aj preto je privilegovaným subjektom sociálnej etiky chudobný človek, ktorý trpí, lebo iný boli alebo sú nespravodlivý.
Chudobní sa objavujú všade tam, kde bohatí majú tvrdé srdcia. Svätý Pavol vo svojich listoch adresovaných prvým kresťanským komunitám veľmi prízvukoval „nikto nesmie byť odstrkovaný z účasti na plodoch zeme, lebo tieto dobrá sú pre všetkých ľudí.“ Ľudstvo ako celok stále zrádza toto právo, a napokon aj koná málo pre to, aby bol svet familiárnejší. Každý individualizmus je sociálnou zradou. Tvár druhého hovorí: neponižuj, nekradni, nezabíjaj! Prístup k druhému si vyžaduje etické správanie. Tvár druhého „TY“ má všetkým ľuďom pripomínať povinnosť voči pravde. Iný má predsa právo dôstojne žiť a prežiť.
Chudobní nie sú v súčasnosti niekým, o kom nevieme. Naopak, majú precízne meno: podvyživení, analfabeti, nezamestnaní, diskriminovaný, chorí, bezradní, ľudia v penzijnom veku. A tragédiou dnešných dní je, že bohatí sa nevedia vo svojej chamtivosti nasýtiť.

Kľúčové slová:

sociálna chudoba

chudoba

exklúzia

lenivosť



Obsah:
  • Sociálna chudoba
    Absolútna a relatívna chudoba
    Sociálna exkluzia
    Kto je chudobný?
    Byť chudobný neznamená byť lenivý
    Prvý, druhý a tretí svet
    Použitá literatúra

Zdroje:
  • Etika sociálne vzťahy spoločnosť, Helena Hrechová, vydavateľstvo trnavskej uiverzity
  • Přehled sociológie, Marc Montoussé, Gilles Renouard, Translation- Kateřina Dohnalova (2005)