Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Antropológia J. J. Rousseaua

«»
Prípona
.docx
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
4 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
47132
Posledná úprava
06.11.2017
Zobrazené
693 x
Autor:
ivanka.samelova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
V tejto seminárnej práci sa pokúsim priblížiť Rousseaovo chápanie človeka, ktorý bol francúzsky osvietenský mysliteľ 18. storočia. Vychádzať budem hlavne z jeho diela O pôvode a príčinách nerovnosti medzi ľuďmi. Cieľom mojej seminárnej práce je poukázať na človeka v prirodzenom stave a jeho postupné formovanie, kde sa začína ukazovať nerovnosť medzi ľuďmi.
Podľa Rousseaua je človek produktom prírody. Človek ako produkt prírody v počiatkoch svojej existencie vlastní to, čo potom neskôr stráca a to rovnosť a slobodu. Človek dostal od prírody dar rozvíjať sa a napredovať a toto práve spôsobilo to, že prirodzená schopnosť zdokonaľovať sa, sa stala hlavnou príčinou nerovnosti medzi nimi. Rousseau dochádza k paradoxnej situácii, že ,, čím viac študujeme človeka, tým viac sa stávame neschopnými ho poznať. " (Leško, Mihina. 1999, s.164)
Príroda obdarila všetkých ľudí rovnosťou, avšak ľudia si sami spôsobili nerovnosť medzi sebou. Autor rozoznáva dva druhy nerovnosti medzi ľuďmi. Prvú nazýva prirodzenou alebo telesnou, lebo ju stvorila príroda a spočíva v rozdielnosti veku, zdravotného stavu, telesných síl a vlastností duše. Druhú nazýva morálnou alebo politickou nerovnosťou, pretože závisí od zmluvy podloženej súhlasom ľudí, čo ju schválili. V telesných citoch tiež rozlišuje tieto dve stránky. Telesná stránka zahŕňa túžbu, ktorá zväzuje obe pohlavia, naopak morálna stránka obmedzuje danú túžbu a pripútava ju k jednému objektu. (Rousseau, 2010, s.65)

Kľúčové slová:

prirodzený stav

Rousseau

spoločnosť

filozofia

morálny vzťah



Zdroje:
  • ROUSSEAU, J. J. 2010. O pôvode a príčinách nerovnosti medzi ľuďmi. Bratislava : Vydavateľstvo spolku slovenských spisovateľov, 2010. 127 s.
  • LEŠKO, V., MIHINA, F.1999. dejiny filozofie. Bratislava : Iris, 1999. 357 s.