Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Alternatívne školstvo

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
6 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
31664
Posledná úprava
28.04.2010
Zobrazené
2 217 x
Autor:
dada99
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Predmetom pedagogiky je problematika výchovy, vzdelávania a výcviku detí a mládeže, čiže edukácie a skúmanie zákonitostí príslušnej edukačnej reality. Pedagogika patrí medzi vedy o edukácii, ktorými sú andragogika (veda o edukácii dospelých) ako aj geragogika (veda o edukácii starších občanov). Pedagogika patrí medzi spoločenské a humanitné vedy.
Základným cieľom pedagogiky je skúmať, zovšeobecňovať a formulovať edukačné zákonitosti, zdokonaľovať edukačnú prax a tak obohacovať všeobecný fond pedagogických poznatkov.
Alternatívna škola pracuje na úrovni systémovej alternatívy, t. j. líši sa vo všetkých základných znakoch od tradičnej školy, obsahuje novoformulované ciele, ktoré indikujú potrebu zmeny na úrovni systému, jeho štruktúry a dynamiky. Alternatívnymi nie sú školy, ktoré v nižších ročníkoch volia slovné hodnotenie ako alternatívu k známkam ako spôsobu hodnotenia. To je len alternatívne hodnotenie.

Kľúčové slová:

pedagogika

špeciálna pedagogika

alternatívne školstvo

teória výchova

vzdelávanie

výchova

Waldorfská škola

Pedagogika M. Motessoriovej

Jenská škola

Daltonská škola

Aristoteles

Komenský Ja...



Zdroje:
  • Pedagogika, Doc. PhDr. Vladislav Kačáni, CSc., PhDr. Jaroslav Greisinger, Ústav pre ďalšie vzdelávanie stredných zdravotníckych pracovníkov, Bratislava 1981
  • Pedagogika pre 1. ročník študijného odboru učiteľstvo pre MŠ a vychovávateľstvo, PaedDr. Soňa Kikušová, CSc., PaedDr. Dušan Kostrub, SPN, Bratislava 2002
  • Materská škola, vyd. F. Hofmann, 1987
  • Pedagogika predškolského veku, Marie Bartušková a kol., SPN, Bratislava 1972
  • Alternatívne školstvo, Miron Zelina, IRIS, Bratislava 2000