Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Vplyv transformačných a integračných procesov na rodiny

«»
Prípona
.docx
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
0,3 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
46978
Posledná úprava
18.04.2017
Zobrazené
411 x
Autor:
frantiska.k
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Úvod

Ak si vezmeme do úvahy proces transformácie a integrácie, je to rodinná záležitosť, pretože sa týka všetkých. Či už ide o život študenta v cudzine, migrácia celej rodiny alebo vnímanie rodinného príslušníka z inej krajiny, je potrebné sa prispôsobiť tak, aby to vyhovovalo potrebám rodiny a malo najlepší vplyv na svoju rodinu. Preto je nevyhnutné plné zapojenie nielen tých, ktorých sa to týka (manžel-manžela-deti) ale aj širšej rodiny, zamestnávateľa a rodinných príslušníkov rodín z okolia. Rodina ako základná bunka spoločnosti sa vyvíja nielen sociálne a kolektívne, ale zasahujú ju aj diania z vonku. Štrukturálne a politické procesy v celej Európe, rozdeľovali viac ako spájali. V súčasnosti je integrácia možná v rámci ktorejkoľvek krajiny a transformácia umožňuje adaptácia v rámci legislatívne povolených možností.

Rodina je na jednej strane zjednocujúcom činiteľom, pretože sa skladá z kultúrne homogénnych jedincov s podobnou migračnou históriou. Na druhej strane ju tvoria jedinci, ktorých životné skúsenosti získané v dôsledku migrácie sa môžu výrazne líšiť v súvislosti s rozdielnym statusom, vekom, pohlavím a sociálnymi rolami. Hoci rodina ako celok nemusí byť dobre integrovaná, jej jednotliví členovia sa môžu úspešne integrovať do rôznych segmentov života spoločnosti, t. j. na trhu práce, v škole či v živote lokálnej komunity.

Kľúčové slová:

integrácia

transformácia

rodina

integrácia rodín



Zdroje:
  • FYRAND, L.: Sosialt nettverk - teori og praksis. Otta: TANO 1998.
  • LEVICKÁ, J.: Metódy sociálnej práce. Trnava: Trnavská univerzita 2003.
  • MATOUŠEK, O. a kol.: Metódy a řízení sociální práce. Praha: Portál 2003
  • Rozvoj komunitných služieb, Projekt. Transformácia zariadení sociálnych služieb s cieľom sociálnej a pracovnej integrácie ich obyvateľov, Učebné texty k projektu
  • Statisticprofesia, citované 29.3.2017, dostupné z : http://www.profesia.sk/en/cms/44410
  • HORÁKOVÁ, M.. Výzkum rodin migrantů v ČR Východiska a základní pojmy projektu Návrh informačního systému o rodinách migrantů z třetích zemí . VÚPSV, , str.
  • HEJDIŠ, M. - KOZOŇ, A. 2011. Sociálna a ekonomická integrácia, Bratislava -Praha, 2011, 448 s.