Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Semestrálny projekt - Banková sústava

«»
Prípona
.doc
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
5 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
20137
Posledná úprava
27.05.2011
Zobrazené
1 980 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:

Úvod

Pre efektívne fungovanie trhového mechanizmu je nevyhnutná existencia finančných inštitúcií. Finančné inštitúcie pozostávajú z obchodných bánk, poisťovní, búrz, fondov apod. Prvoradou činnosťou týchto inštitúcií je sprostredkovanie finančných transakcií medzi dlžníkmi a veriteľmi.
Ako tému semestrálneho projektu som si vybrala Bankovú sústavu, pretože je to téma zaujímavá a jej pochopenie je dôležité nielen pre moje ďalšie štúdium, ale aj pre môj osobný život. A to hlavne z toho dôvodu že banky sú všade okolo nás, často krát si ani neuvedomujeme, že sú bežnou súčasťou nášho života. Bankový sektor zažíval v posledných mesiacoch roku 2008 na Slovensku zaujímavé obdobie a to preto, že došlo k pomerne významnému nárastu vkladov, čo bolo spôsobené prechodom Slovenska na euro. V poslednom období je snáď najčastejšie používaným slovným spojením vo svete – finančná kríza. Je to situácia, ktorá nastane jeden až dva krát za 100 rokov. Finančná kríza je vo svete vážna, no slovenské banky sú podľa guvernéra NBS Ivana Šramka bez rizika.
Počas štúdia odbornej literatúry, som zistila že Banková sústava ako téma semestrálneho projektu je rozsiahla a bola by vhodnejšia na rozsiahlejšie typy prác. Preto som sa rozhodla zamerať sa len na časť danej problematiky a to: na rozdelenie bankovej sústavy, stručne som popísala bankové činnosti a keďže sme v posledných dňoch prijali euro, tak som sa rozhodla zadefinovať hlavné činnosti Európskej centrálnej banky a Eurosystému.



Kľúčové slová:

banková sústava

európska centrálna banka

eurosystém

ECB



Obsah:
  • Abstrakt 1
    Obsah 2
    Úvod 3
    1 Banková sústava 4
    1.1 Centrálna banka 4
    1.2 Komerčné banky 5
    2 Prijatie eura 7
    3 Európska centrálna banka, Eurosystém 8
    3. 1. Prečo systém, a nie jedna centrálna banka? 9
    3.1.1 Základné úlohy Eurosystému 10
    3.1.2 Ďalšie úlohy Eurosystému 11
    3.2 Činnosť Európskej centrálnej banky 12
    3.3 Organizácia práce centrálnej banky 12
    3.4 Upisovania základného imania ECB 13
    Záver 14
    Zoznam použitej literatúry 15