Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Monetárna politika štátu

«»
Prípona
.doc
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
35 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
21498
Posledná úprava
27.03.2009
Zobrazené
4 697 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Monetárnou politikou štát ovplyvňuje ponuku peňazí s cieľom dosiahnuť cenovú stabilitu, dostatočnú zamestnanosť, ekonomický rast, nižšiu infláciu, aktívne saldo obchodnej bilancie. Najdôležitejším prostriedkom na dosiahnutie svojho cieľa je regulovanie množstva peňažných prostriedkov v obehu, výšky úrokovej miery.
Splnenie týchto cieľov sa uskutočňuje prostredníctvom využitia nástrojov monetárnej politiky. V tejto práci sa budem bližšie venovať nástroju diskontná sadzba – úroková sadzba za ktorú centrálna banka poskytuje úvery obchodným bankám.
NBS začala diskontnú sadzbu používať od roku 1993. Od 1.1.2002 sa jej výška rovná stanovenej dvojtýždennej repo sadzbe, jej výška reaguje na makroekonomický vývoj.
V práci sa venujem aj vývoju úrokovej sadzby NBS ako aj využitiu diskontnej sadzby vo vybraných krajinách (pr. Nemecko, Rakúsko, Švédsko, Grécko...)
Posledná kapitola ako aj prvá je skôr teoretická a poukazuje na postavenie a úlohu centrálnej banky v ekonomike.
Viem, že obsah práce nie je vyčerpávajúci, ale cieľom je aspoň podať obraz o monetárnej politike, konkrétne o jednom z jej nástrojov, a to diskontnej sadzbe.

Kľúčové slová:

monetárna politika štátu

diskontná sadzba

centrálna banka