Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Manažment technického rozvoja a inovácií - Vypracovanie inovačného prieskumu a nápadu

«»
Prípona
.docx
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
3,9 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
48151
Posledná úprava
19.05.2023
Zobrazené
391 x
Autor:
martin.havran
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
INOVAČNÝ PRIESKUM NA BÁZE LITERATÚRY A INTERNETU - KOLOBEŽKA

V tomto prieskume som sa rozhodol, že sa zameriam na kolobežky. Konkrétne na ich históriu, vývoj, modernizáciu a pozrieme sa na najmodernejšie inovácie, ktoré za celý ten čas prišli.

Charakteristika kolobežky:

Kolobežka je dopravný prostriedok, ktorý je poháňaný odrážaním sa jednou nohou od zeme, zatiaľ čo druhá noha stojí na plošine nízko nad zemou, ktorá spojuje zadné koleso s riadidlom a predným kolesom. Ovláda sa podobne ako bicykel a to pomocou riadila. Bývajú vybavené aj brzdami, a to buď nožnou, ktorá trením brzdí priamo zadné koleso, alebo klasické brzdové trenie nekovovým brzdovým špalíkom na ráf kolesa, ktoré využívajú aj bicykle. Niektoré kolobežky sú ale vybavené aj mechanickými alebo hydraulickými kotúčovými brzdami, no v niektorých prípadov je použitie hydraulických a mechanických bŕzd kombinované.

(Napr.: predné koleso obsahuje hydraulickú kotúčovú brzdu zatiaľ čo zadné obsahuje len mechanickú kotúčovú brzdu ovládanú lankom). Kombinovanie bŕzd sa vo väčšine používa len v nových typoch kolobežiek a v elektrokolobežkách.

História kolobežky:

Na konci 19. A 20. Storočia sa na komunikáciách objavili rôzne druhy motocyklov (alebo vtedy motorcyklov) s výrazne malými kolesami. Neskôr z tejto konštrukcie bol v USA odvodený motocykel názvu ner-a-car (viď obr.), ktorý už dostal motocyklové kolesá ale jeho priestor medzi sedadlom a volantom bol zbytočne voľný a veľký, predné koleso bolo len zavesené na podvozku a riadené podobne ako automobil. Tieto motocyklové konštrukcie časom zanikli (ťažká výroba, zlý vzhľad, žiadny záujem o kúpu, ...) a po uplynutí niekoľkých rokov sa aj týmito konštrukciami inšpirovali prvý výrobcovia kolobežiek.
...

Kľúčové slová:

inovácia

inovačný nápad

inovačný projekt

inovačný dizajn

manažment

technický rozvoj

kolobežka

vývoj

koleso

blatník

ložisko

elektrická kolobežka

riadenie

volant

brzda

hydraulická brdza



Obsah:
  • 1. Inovačný prieskum
    1.1 Charakteristika, Vývoj, História, Typy
    2. Výber nápadu
    2.1 Voľba realizovateľného nápadu, Popis
    3.Vypracovanie inovačného projektu
    3.1 Nápad, Dizajn
    4. Záver

Zdroje:
  • Zadanie
  • Odborná literatúra
  • Internet
  • Vlastné vypracovanie