Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Drevo čerešne

«»
Prípona
.doc
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
30313
Posledná úprava
15.03.2010
Zobrazené
1 118 x
Autor:
lacky89
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
V prípade čerešne vtáčej (Cerasus avium) sa jedná o drevinu roztrúsene pórovitú. Bel je úzka, žltá alebo ružovkastá, jadro sa vyskytuje vo farebných odtieňoch od svetlo hnedej až po červenohnedú. Letokruhy sú dobre párne, hojne sa vyskytujú dreňové lúče. Cievy sú voľným okom neviditeľné. Na pozdĺžnych rezoch sa drevo slabo leskne. Drevo je tvrdé, stredne ťažké, hrubo vláknité, ohybné a pružné, veľmi zle štiepateľné. Silno sa zosychá a je málo trvanlivé. Ľahko sa morí, výborne sa leští. Pomocou moridiel sa dá napodobňovať mahagón.
Čerešňové drevo má červenoružovú až červenohnedú farbu a je popretkávané jemnými žilkami, čím vzniká jeho typický, veľmi estetický a exkluzívny vzhľad. Pôsobením vzduchu drevo postupne stmavne, jemná svetločervená sa zmení až na vínovočervenú farbu a priestor zaplaví teplom. Čerešňové drevo možno kombinovať so štylizovaným, ale i moderným nábytkom.
Čerešňové drevo sa používa najmä v nábytkárstve na výrobu dýh, v stolárstve, rezbárstve, sústružníctve, k výrobe hudobných nástrojov a na intarzie.