Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Bielkoviny

«»
Prípona
.doc
Typ
semestrálna práca
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
2500
Posledná úprava
11.12.2016
Zobrazené
4 374 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Bielkoviny (proteíny) sú základné zlúčeniny živej hmoty. Názov protein je gréckeho pôvodu a znamená ,,zaujímam prvé miesto´´. Bielkoviny sú nevyhnutné pre mnohé funkcie a život bez nich nie je možný. Tvoria hlavnú stavebnú zložku podporných orgánov a svalstva. Sú dôležité pre tvorbu hormónov, enzýmov a protilátok. V prípade, že organizmus nemá inú možnosť, je schopný ich využiť na pokrytie potrieb energie.

Pre zabezpečenie všetkých týchto funkcií je potrebný dostatočný príjem bielkovín potravou. Bielkoviny by mali tvoriť 10-15% dennej energetickej potreby. Škodlivosť nedostatku bielkovín je pomerne dobre známa. Najvýznamnejšia všeobecná funkcia bielkovín spočíva v udržiavaní špecifických vlastností druhu, ktoré sú charakterizované určitými špecifickými bielkovinami.

Kľúčové slová:

lipoproteíny

glykoproteíny

bielkoviny

proteíny

protamíny

históny

globulíny

zdroje bielkovín



Obsah:
  • Bielkoviny
    Biologická hodnota bielkovín
    Zdroje bielkovín
    Disbalancia bielkovín
    Použitá literatúra

Zdroje:
  • BREZÁNI, P. ET AL. 2005.Lekárska biológia I. Košice: Equilibria, 2005. 1439s. ISBN 80-969224-2-4.
  • FERENČÍK, M.- ŠKÁRA, B.- NOVÁK, M. 2000. Biochémia. Bratislava: Slovac academic press, 2000. 928s. ISBN 80-88908-58-2.
  • HUDEC,J.- TOMÁŠ,J.- HRUŠKOVIČOVÁ, A. 2000. Organická chémia pre štúdium poľnohospodárskeho inžinierstva. Nitra: SPU, 2000. 150s. ISBN 80-7137-664-7.
  • KYSELOVIČ, J. 2002. Biochémia výživy. Nitra: SPU, 2002. 121 As. ISBN 80-9069-096-0.
  • RAMEŠ, I. 1983. Fyziologie výživy. Praha: Avicenum, 1983. 224s. ISBN 08-029-83.
  • ŠRAMKOVÁ, K. 2005. Výživa ľudí. Nitra: SPU, 2005. 102 s.