Popis:
Bielkoviny (proteíny) sú základné zlúčeniny živej hmoty. Názov protein je gréckeho pôvodu a znamená ,,zaujímam prvé miesto´´. Bielkoviny sú nevyhnutné pre mnohé funkcie a život bez nich nie je možný. Tvoria hlavnú stavebnú zložku podporných orgánov a svalstva. Sú dôležité pre tvorbu hormónov, enzýmov a protilátok. V prípade, že organizmus nemá inú možnosť, je schopný ich využiť na pokrytie potrieb energie.
Pre zabezpečenie všetkých týchto funkcií je potrebný dostatočný príjem bielkovín potravou. Bielkoviny by mali tvoriť 10-15% dennej energetickej potreby. Škodlivosť nedostatku bielkovín je pomerne dobre známa. Najvýznamnejšia všeobecná funkcia bielkovín spočíva v udržiavaní špecifických vlastností druhu, ktoré sú charakterizované určitými špecifickými bielkovinami.
Kľúčové slová:
lipoproteíny
glykoproteíny
bielkoviny
proteíny
protamíny
históny
globulíny
zdroje bielkovín
Obsah:
- Bielkoviny
Biologická hodnota bielkovín
Zdroje bielkovín
Disbalancia bielkovín
Použitá literatúra
Zdroje:
- BREZÁNI, P. ET AL. 2005.Lekárska biológia I. Košice: Equilibria, 2005. 1439s. ISBN 80-969224-2-4.
- FERENČÍK, M.- ŠKÁRA, B.- NOVÁK, M. 2000. Biochémia. Bratislava: Slovac academic press, 2000. 928s. ISBN 80-88908-58-2.
- HUDEC,J.- TOMÁŠ,J.- HRUŠKOVIČOVÁ, A. 2000. Organická chémia pre štúdium poľnohospodárskeho inžinierstva. Nitra: SPU, 2000. 150s. ISBN 80-7137-664-7.
- KYSELOVIČ, J. 2002. Biochémia výživy. Nitra: SPU, 2002. 121 As. ISBN 80-9069-096-0.
- RAMEŠ, I. 1983. Fyziologie výživy. Praha: Avicenum, 1983. 224s. ISBN 08-029-83.
- ŠRAMKOVÁ, K. 2005. Výživa ľudí. Nitra: SPU, 2005. 102 s.