Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Človek v spoločnosti (Človek v prostredí alebo spoločnosti, Človek ako osobnosť...)

«»
Prípona
.doc
Typ
ročníková práca
Stiahnuté
22 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14122
Posledná úprava
08.06.2022
Zobrazené
7 122 x
Autor:
sibalka
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Človek v prostredie alebo spoločnosť

Správanie každého človeka v akejkoľvek sociálnej situácii, je podmieňované viacerými faktormi. Prejavuje sa tu i vplyv spoločenských a kultúrnych podmienok, vrátane postavenia jednotlivca v spoločnosti a v jej sociálnej štruktúre. Významným faktorom je hmotné prostredie, v ktorom sa odohráva jeho život, ako i skupinové vzťahy špecifické pre jednotlivé sociálne situácie.
Správanie, konanie i subjektívne stavy ľudí prebiehajú podľa chápania ekologickej psychológie a sociálnej ekológie vždy v určitom prostredí. Z teoretického a systémového hľadiska, ktoré nevychádza z antropocentrickej optiky, je človek iba jedným z prvkov celku „prostredie“ a existuje pritom iba vo vzťahoch k ostatným komponentom tohto prostredia. Vzťah človeka a prostredia je najlepšie postihnuteľný pomocou tzv. transakčného modelu vzťahov medzi organizmami a prostredím. Model prekonáva zjednodušené a mechanistické modely niektorých, najmä psychologických smerov, ktoré príliš oddeľujú jednotlivca od jeho prostredia. Princíp modelu spočíva v chápaní vzájomnej previazanosti a neoddeliteľnosti človeka a jeho prostredia. Platí to najmä pri jeho aplikácii na vzťah človek - prostredie, v ktorom je významnou zložkou aktívna, t.j. prostredie meniaca činnosť človeka.
Na rozdiel od klasickej individuálnej psychológie spája ekologická psychológia vždy všetky psychologické procesy s prostredím, v ktorom sa odohrávajú. Pri klasifikácii druhov prostredia používajú ekologická psychológia a sociálna ekológia rozlíšenie na tri vzájomne prepojené kategórie prostredia:
1.predmetové prostredie,
2.osobné prostredie,
3.kontextuálne prostredie.

Predmetové prostredie je tvorené všetkými vonkajšími podmienkami a vplyvmi, ktoré pôsobia na jednotlivca alebo skupinu bez ohľadu na to, či si toto pôsobenie uvedomujú alebo nie. Možno ho rozdeliť na tzv. ľudské prostredie a fyzikálno-biologické prostredie.
...

Kľúčové slová:

človek

prostredie

spoločnosť

osobnosť

antropológia

kultúrna antropológia

etnológia

etnografia

sociálna situácia

sociálna štruktúra

psychológia

individualita

Allport

personalizmus



Obsah:
  • 1. Úvod -3-
    2. Človek v prostredí alebo spoločnoti -3-
    3. Človek ako osobnosť -4-
    4. Antropológia -5-
    4.1 Kultúrna antropológia -5-
    5. Etnológia -6-
    6. Etnografia -7-
    7. Záver -7-
    8. Použitá literatúra -8-

Zdroje: