Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Vplyv kvality údajov na modelovanie povrchového toku

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
12891
Posledná úprava
04.09.2020
Zobrazené
803 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
V ostatnom desaťročí sme svedkami enormného nárastu výkonnosti počítačov, rozvoja geoinformačných technológííí a všeobecného skvalitňovania programových nástrojov. Tieto skutočnosti sa odrazili aj v oblastii geovied vo forme vzniku a vývoja kvalitnejších modelovacích a zobrazovacích nástrojov potrebných na simuláciu a lepšie poznanie procesov prebiehajúcich na zemskom povrchu. Tento rozvoj však nevyhnutne kladie vyššie nároky aj na formu a kvalitu vstupných údajov významne ovplyvňujúcich výsledky modelovania procesov.
Našim cieľom je poukázať na problémy využívania dostupných údajov z topografických máp, leteckých snímok a terénneho mapovania na modelovanie povrchového toku vody a s ním súvisiacich procesov s dôrazom na ich vplyv na výsledky modelovania, presnejšie modelovania povrchového toku vody hlavne ako hybného činiteľa erózno- akumulačných procesov.
Povrchový tok vody možno charakterizovať ako tečenie vody po povrchu reliéfu, až kým nedosiahne korytový vodný tok. Povrchový tok spôsobuje vodnú eróziu pôdy a šírenie kontaminantov vody a pôdy. Vzniká dvoma procesmi: 1.exfiltráciiou a 2.ako Hortonov povrchový tok ( intenzita zrážky prekročí intenzitu infiltrácie).
...

Kľúčové slová:

geoinformácia

dtm

dmr

reliéf

geografia

geológia

zem

zemský povrch

voda

tok

vodný tok

hydrológia

raste

GIS

reliéf



Obsah:
  • Úvod
    Povrchový tok vody
    Dostupnosť a kvalita údajov
    Modelovanie povrchového toku
    Povrchové tečenie vody

Zdroje:
  • internet