Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Tepelné motory

«»
Prípona
.rar
Typ
referát
Stiahnuté
5 x
Veľkosť
0,6 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
25181
Posledná úprava
06.06.2009
Zobrazené
1 563 x
Autor:
pavlo
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. ZÁŽIHOVÝ MOTOR

Pri izochorickom procese sa dodá do valca teplo zhorením zmesi, potom sa spaliny adiabaticky rozpínajú až po izochorické odvádzanie tepla, po ktorom nasleduje kompresia. Účinnosť procesu sa zväčšuje so zvyšovaním kompresného pomeru – pomeru tlaku na začiatku a konci kompresie. Kompresný pomer nemožno neobmedzene zvyšovať, pretože vysoké tlaky na konci by zaťažovali silovo klikov0ý mechanizmus a pri vysokej kompresii je teplota tak vysoká, že môžu vznikať samozápaly.


2. VZNETOVÉ MOTORY

Vznetové motory nasávajú čistý vzduch a behom izobarickej expanzie sa vstrekuje do valca palivo, ktoré sa zapáli od stlačeného teplého vzduchu. Účinnosť tepelného procesu sa zvyšuje zvyšovaním kompresného pomeru a zmenšovaním diaľky vstrekovania paliva.


3. PLYNOVÉ TURBÍNY

Vzduch sa do plynovej turbíny nasáva kompresorom a v ňom sa adiabaticky stlačuje. Do stlačeného vzduchu sa v spaľovacej komore vstrekuje palivo, ktoré izobaricky zhorí, a potom adiabaticky expanduje v turbíne. Expanziou sa jeho tlaková energia mení na pohybovú, usmernené spaliny narážajú na lopatky obežného kola turbíny, ktorá poháňa kompresor.
V stacionárnych zariadeniach sa snažíme odstrániť nevýhodu, ktorá je v tom, že lopatky turbíny sa zanášajú prachom, uhlíkom…Preto sa používajú stacionárne turbíny s uzavretým obehom, v ktorom je uzavretý obeh plynu. Plyn sa ohrieva po kompresii v ohrievači, ale ne- prichádza do styku s palivom a spalinami


Kľúčové slová:

spaľovacie motory

plynové turbíny



Zdroje: