Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Komunikácia

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
50 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
21547
Posledná úprava
25.03.2009
Zobrazené
9 804 x
Autor:
weriq7
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Komunikácia
Komunikáciu nazývame odovzdávanie a prijímanie informácií pri priamom i nepriamom sociálnom styku. Potrebou človeka je komunikovať s ľuďmi a vymieňať si informácie a integrovať sa s ľuďmi. Psychická deprivácia, vykoľajenie a choroba môže vzniknúť aj z úplnej izolovanosti človeka od informácii. Komunikácia sa vyskytuje v prírode ako aj v spoločnosti. Pod sociálnou komunikáciu rozumieme usmernené spojenie medzi ľuďmi. Spojenie podobného typu sa realizuje za pomoci signálov osobnej a kolektívnej komunikácie. Odovzdávanie správy môže byť určené jedincovi, veľkej alebo malej skupine.

Komunikáciu nájdeme aj u zvierat. Zvieratá medzi sebou komunikujú hlavne signálmi. U šimpanzov sa zistilo, že vydávajú a prijímajú do 30 rozličných zvukov pričom každý má iný význam. Kým zvieratá komunikujú signálmi, ktoré im napomáhajú k uspokojeniu ich základných biologických potrieb u človeka je komunikácia zložitejšia. U človeka je táto škála veľmi široká.

Komunikácia je prostriedok vzájomného ovplyvňovania osôb. Komunikácia je nepochybne nositeľom spoločenského procesu, umožňuje z človeka byť spoločenskou bytosťou. V rámci skupiny alebo spoločnosti má komunikácia spoločne uznávaný súbor významov, toto umožňuje lepšiu komunikáciu. Ľudskou formou komunikácie je jazyk. Účastníci niektorej skupiny komunikujú medzi sebou podľa určitých pravidiel komunikácie (oslovenie, poprosenie,...).

Kľúčové slová:

komunikácia

typy komunikácie

faktory potrebné na vznik komunikácie

podmienky komunikácie