Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Filozofia - mesianizmus a romantizmus u štúrovcov

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
18 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13464
Posledná úprava
18.12.2020
Zobrazené
2 994 x
Autor:
teyooo
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Z jednotlivých smerov európskej filozofie 19. storočia bol na Slovensku dobovo najvýraznejšie reflektovaný dialektický idealizmus G. W. F. Hegela. V tejto súvislosti sa tu sformulovali dve relatívne ucelené ideovo-filozofické platformy, resp. koncepcie, ktoré možno charakterizovať ako slovenský hegelianizmus a antihegelianizmus. S výskumom filozofického myslenia štúrovcov sa na Slovensku stretávame už v prvej polovici 20. storočia. Participovali na ňom H. Turcerová, M. Hodža, S. Š. Osuský, D. Čiževskij, S. Štúr a ďalší. V druhej polovici 20. storočia sa do výskumu filozofického myslenia štúrovcov zapojili M. Pišút, R. Roško, A. Matuška, K. Rosenbaum, C. Kraus, E. Hleba, S. Šmatlák a ďalší.
Generácia štúrovcov reprezentujúca v podstate celý slovenský romantizmus, bola už od svojho sformovania sa vnútorne diferencovanou a heterogénnou. K jej rozdeleniu na dve línie došlo čoskoro potom, čo Ľ. Štúr postuloval chápanie dobovej poézie ako „objatie hmoty a ducha v slovách“, pričom dodal, že „musí byť v poézii duch a hmota, ale musí byť spojená s duchom tak, že on je samostatný, hmota pak jemu slúžiaca, ale predsa podstatná.“ Napriek tomu, že Ľ. Štúr vyjadril v tejto programovej téze potrebu jednoty ducha a hmoty, generácia, ktorú oslovoval, sa postupne diferencovala práve podľa toho, či namiesto požadovanej jednoty uprednostňovala orientáciu na ducha, alebo predmetnosť. Výsledkom bolo sformovanie sa dvoch ambivalentných typov slovenského romantizmu, ktoré možno bližšie charakterizovať ako: romantizmus pragmatický a romantizmus mesianistický. Pragmatický typ slovenského romantizmu reprezentovali predovšetkým Ľ. Štúr, J. M. Hurban a A. Sládkovič. K hlavným predstaviteľom mesianistického romantizmu sa zaraďujú M. M. Hodža, S. B. Hroboň a P. Kellner- Hostinský.
...

Kľúčové slová:

Hodža

Michal Miloslav Hodža

Hroboň

Samo Bohdan Hroboň

Kellner-Hostinský

Peter Kellner-Hostinský

Štúr

Ľudovít Štúr

štúrovci

filozofia

Hegel

idealizmus

romantizmus



Obsah:
  • Úvod
    Samo Bohdan Hroboň
    Hroboňova poézia
    Michal Miloslav Hodža
    Záver
    Použitá literatúra

Zdroje:
  • Čúzy, L., Kákošová Z., Michálek M., Vojtech M. 2004. Panoráma slovenskej literatúry I. Prvé vydanie. Bratislava: Slovenské pedagogické nakladateľstvo, 2004.
  • Dupkala, R. 1996. Štúrovci a Hegel. Prešov: ManaCon, 1996.
  • Hleba, E. 1993. Slovenská literatúra 19. storočia. Košice: Rektorát Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach, 1993.