Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Banková sústava Československej a Českej republiky

«»
Prípona
.doc
Typ
referát
Stiahnuté
2 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
14219
Posledná úprava
28.07.2022
Zobrazené
1 235 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
V roku 1918 došlo k spojeniu dvoch územných celkov do jedného spoločného s odlišným vývojovým stupňom nie len hospodárstva, ale aj peňažníctva. Jedná sa o vznik Československej republiky. V peňažníctve bol medzi oboma stranami značný rozdiel. Zatiaľ čo české peňažníctvo bolo na vyššej úrovni pretože v procese dlhodobejšieho a intenzívnejšieho kapitalistického vývoja sa vyvinula značne diferencovaná sústava peňažných ústavov, to slovenské bolo vo vyspelosti pozadu, malo jednoduchšiu štruktúru a úžernícke črty. Slovensko v novom štáte zaujalo post kapitálovo chudobnejšieho územia s neúplnou a organizačne nehomogénnou peňažníckou sústavou. Na Slovenksu existovalo veľa peňažných ústavov s malými kapitálovými zdrojmi. Slovenské banky mali určité možnosti hospodárskeho rozmachu, ale len niektoré z nich sa postupne dostali na úroveň stredných bánk v Čechách. Spojením vyspelejšej peňažnej sústavy českých krajín s menej rozvinutým slovenským peňažníctvom sa systém zaostalejšej časti štátu dostal do područia monopólnych bánk českých krajín. Už po prvej svetovej vojne začali na Slovensko prichádzať české banky a zakladať tu svoje filiálky. Tieto banky na prienik do slovenskej bankovej sústavy využívali aj afiliačný systém, čo bolo tzv. medzistupňom neskoršej fúzie. Išlo o to, že väčšie banky ovládali banky menšie, pri čom sa zachovala ich formálna samostatnosť. V 30-tych rokoch prebehla v bankovníctve kríza, ktorá uľahčila českým bankám vplyv na slabšie slovenské banky. Kríza spôsobila neschopnosť konkurencie slovenských bánk a výsledkom bolo ich ľahšie podľahnutie českým bankám.
Charakteristickou bankovou sústavou socialistických krajín je jednostupňová banková sústava. Československo nebolo výnimkou. V ekonomike funguje len jediná Centrálna banka, ktorá funguje na základe plánu. Význam peňazí a bánk v ekonomike nie je až taký podstatný.
...

Kľúčové slová:

banka

banková sústava

Československo

Československá republika

bankový systém

ČNB

úver

obchodná banka

komerčná banka

banková licencia

úrok



Obsah:
  • Bankový systém Československej republiky -3-
    Bankovní systém v ČR -6-
    Bankovní systém -6-
    Centrální banka (také cedulová a emisní) -6-
    Funkce ČNB -6-
    Nástroje centrální banky pro řízení peněžní rovnováhy -8-
    Obchodní (komerční) banky -9-
    Úvěry -11-
    Použitá literatúra -14-

Zdroje:
  • Kozler J., Matějka J.: Ekonomika, Management, marketing v kostce, Fragment, Havlíčkův Brod 1998
  • Emmert F. a kol.: Odmaturuj ze společenských věd, Didaktis s.r.o., Brno 2004
  • Pelcová N., Pešková J., Prokeš V., Semrádová I., Základy společenských věd III. díl - pro pedagogické fakulty, EUROLEX BOHEMIA s.r.o., Praha 2005
  • Prúcha V. a kol.: Hospodárske dejiny Československa v 19. a 20 storočí, Pravda, Bratislava 1974
  • Háčik V., Petřivalský J.: Financie, ALFA, Bratislava 1984
  • http://www.cnb.cz
  • http://www.economy.sk/DNH/Rynik.htm