Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Teória veľkého tresku - vývoj a tvar vesmíru

«»
Prípona
.ppt
Typ
prezentácia
Stiahnuté
7 x
Veľkosť
2,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13350
Posledná úprava
24.11.2020
Zobrazené
2 229 x
Autor:
songy
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Veľký tresk (po anglicky Big Bang) je vedecká teória kozmológie, ktorá opisuje raný vývoj a tvar vesmíru. Nosnou myšlienkou je, že všeobecná teória relativity môže byť skombinovaná s pozorovaniami galaxií vzďaľujúcich sa od seba, čím sa dá odvodiť stav vesmíru v minulosti alebo aj v budúcnosti. Prirodzeným následkom Veľkého tresku je, že vesmír mal v minulosti vyššiu teplotu a hustotu. Termín "Veľký tresk" sa v užšom zmysle používa na označenie časového bodu, kedy sa začalo pozorované rozpínanie vesmíru, v širšom zmysle na označenie prevládajúcej kozmologickej paradigmy, vysvetľujúcej vznik a vývin vesmíru.

Jedným z dôsledkov Veľkého tresku je, že podmienky dnešného vesmíru sú odlišné od podmienok v minulosti alebo v budúcnosti. Na základe tohto modelu bol George Gamow v roku 1948 schopný predpovedať kozmické mikrovlnné reliktové žiarenie , ktoré bolo v roku 1960 objavené a poslúžilo ako dôkaz potvrdzujúci správnosť teórie Veľkého tresku, vyvracajúc tak teóriu nemenného stavu (po anglicky steady state theory).

Podľa súčasných fyzikálnych modelov bol vesmír pred 13,7 miliardami (1,37 × 1010) rokov vo forme gravitačnej singularity, v ktorej boli merania času a dĺžky bezpredmetné a teplota spolu s tlakom boli nekonečné. Pretože zatiaľ neexistujú žiadne modely systémov s týmito charakteristikami, špeciálne žiadna teória kvantovej gravitácie, ostáva toto obdobie histórie vesmíru nevyriešeným fyzikálnym problémom.
...

Kľúčové slová:

vesmír

veľký tresk

tresk

big bang

Hubble

Edwin Hubble

elementárne častice

hmota

antihmota

zmršťovanie

rozpínanie

horizont udalostí

veľké roztrhnutie



Obsah:
  • Úvod
    História teórie
    Stručný prehľad
    Plochosť
    Magnetické monopoly
    Chýbajúca hmota
    Temné energia
    Vek guľovitých klastrov
    Budúcnosť podľa teórie Veľkého tresku

Zdroje: