Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Krokové motory

«»
Prípona
.doc
Typ
prezentácia
Stiahnuté
14 x
Veľkosť
0,3 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
11705
Posledná úprava
19.12.2018
Zobrazené
1 803 x
Autor:
murgy
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1 Úvod
Elektrický pohon možno definovať ako sústavu vytvorenú vhodnou kombináciou elektrotechnických zariadení pre elektromechanickú premenu energie a pre tvorbu, prenos a spracovanie signálov riadiacich túto elektromechanickú premenu. Vstupné signály sú určené obsluhou alebo nadradeným riadiacim, regulačným alebo automatizačným členom. Výstupné veličiny sú parametre mechanického pohybu.
Krokové motory (KM) sú spravidla používané ako výkonové prvky v štruktúrach elektrických pohonov pre nastavovanie polohy a rýchlosti bez spätnej väzby. Ich oblasť použitia siaha od jednoduchých pohybov od bodu k bodu cez rýchle časovo krátke posuvy (v textilnom obore, počítačoch a kancelárskych zariadeniach) až k presným dvoj a troj osovým polohovacím robotom. Ďalším okruhom aplikácií je riadenie otáčok s realizáciou priameho pohonu vretien strojov, pohonov rôznych dávkovačov, čerpadiel, navíjačiek apod.
Vyznačujú sa rýchlym uvedením do prevádzky bez náročného nastavovania parametrov regulátorov s relatívnou nezávislosťou na zaťažení a pripojených momentoch zotrvačnosti. Pracujú s minimálnou údržbou po celú dobu svojej životnosti. Charakteristickou vlastnosťou motora je otáčanie hriadeľa po krokoch. Jedna otáčka je zložená z pevne definovaného počtu krokov, ktorý zodpovedá konštrukcii a spôsobu riadenia. Nehovoríme tu teda o rýchlostiach otáčania (otáčkach), ale o frekvencii krokovania. Motory využívajú svoj maximálny moment už od najnižšej rýchlosti, čo je jednou z ich špecifických vlastností.

Kľúčové slová:

krokové motory

rotačné motory

lineárne motory

dvojfázový motor



Obsah:
  • 1 Úvod
    2 Krokový motor
    2.1 Princíp funkcie krokových motorov
    2.2 Riadenie krokových motorov
    3.1 Princíp dvojfázového lineárneho krokového motora
    3.2 Princíp trojfázového lineárneho krokového motoru