Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Metódy zobrazovania a počítačová grafika

«»
Prípona
.pdf
Typ
prednášky
Stiahnuté
18 x
Veľkosť
1,4 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14633
Posledná úprava
10.12.2008
Zobrazené
1 522 x
Autor:
Perzonallica
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Predhovor
Výučbový predmet Metódy zobrazovania a počítačová grafika je zaradený do 2. semestra v štúdijnom programe Informatizácia procesov. Nakoľko ide o nový štúdijný program, bol tento predmet v tomto letnom semestri šk. roka 2005/2006 prednášaný iba druhýkrát. Aj keď prednášky vychádzajú zo schválených osnóv, je zrejmé, že k “vykryštalizovaniu” komplexnejšej podoby nového predmetu dôjde až po niekoľkých odprednášaných semestroch.
Vzhľadom na zameranie predmetu bude nutné časť osnovy priebežne aktualizovať, resp. modifikovať.
Východziu podobu predloženého textu spracovali na môj návrh dvaja poslucháči, Gustáv Tomašovič a Marek Lisy. Malo ísť o pomerne presné znenie mojich prednášok, nakoľko som sa snažil podstatné časti odprednášať v pomalšom tempe. Napriek tomu som však musel niektoré časti „uviesť do správnej podoby“. To však neznižuje moju vďaku poslucháčom Gustávovi Tomašovičovi a Marekovi Lisemu za poctivo odvedenú prácu.
Osobitná vďaka patrí kolegovi Ing. Patrikovi Flegnerovi za prípravu série grafických
výstupov v systéme MATLAB.
Pri príprave textu som sa snažil prispôsobiť sa faktu, že ide o poslucháčov 1. semestra bakalárskeho štúdia a ich vedomosti z matematiky a tiež skúsenosti s odbornými textami nie sú ešte na tej úrovni, ktorú by si predmetná problematika vyžadovala. To je aj príčinou toho, že čitateľovi – odborníkovi by sa niektoré formulácie zdali byť nepresnými a príliš zjednodušujúcimi. Osobne považujem v tejto situácii za dôležité to, aby študent získal základné informácie, čím sa asi zaoberá počítačová grafika a aby sa vedel orientovať v základných pojmoch.
Predložený text môže poslucháčom pomôcť ku kvalitnejšej príprave na skúške. Budúcim študentom môže poslúžiť aj ako podklad k novým prednáškam, kde sa predpokladá postupné dopĺňanie obsahu predmetu.
prof. Ing. Igor Leššo, CSc.
prednášajúci

Kľúčové slová:

metódy zobrazovania

počítačová grafika

digitalizácia

multimediálna dáta

statické obrazy

dinamické obrazy

obrazové roviny