Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Špeciálna pedagogika - školská integrácia

«»
Prípona
.doc
Typ
poznámky
Stiahnuté
26 x
Veľkosť
0,4 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
10510
Posledná úprava
06.06.2019
Zobrazené
3 054 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Zásadné zmeny v rozvoji školstva v Slovenskej republike po roku 1989 sprevádzané zmenami v školskej legislatíve umožnili dôkladnejšie zohľadňovať individuálne potreby, schopnosti a záujmy detí. V oblasti vzdelávania žiaka so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami (ŠVVP) je najvýznamnejšou zmenou legislatívne zakotvená možnosť jeho individuálnej alebo kolektívnej integrácie do materských škôl, základných škôl a stredných škôl bežného typu.
Školská trieda je prvým prostredím mimo rodiny, v ktorom žiak prežíva určité obdobie svojho života. Škola a učitelia by mali vytvoriť takú atmosféru triedy, ktorá by pozitívne ovplyvnila úroveň sociálnej integrácie žiaka so ŠVVP.
Žiak so ŠVVP je poškodzovaný, ak mu škola nemôže alebo nedokáže zabezpečiť špeciálne kompenzačné a špeciálne učebné pomôcky a vytvoriť materiálne prostredie pre jeho úspešnú prácu. Tým môže dochádzať k zhoršovaniu jeho telesného vývinu a zdravotného stavu. Rovnako je žiak poškodzovaný, ak učiteľ nepozná a nerealizuje potrebnú špeciálnopedegogickú starostlivosť.
Spôsobí mu tým obmedzenie rozvoja schopnosti kompenzovať orgánové a funkčné nedostatky spôsobené jeho postihnutím. Vždy je potrebné zvážiť pred rozhodnutím o integrácii žiaka so ŠVVP, či sú vytvorené všetky podmienky potrebné pre jeho úspešnú integráciu, ďalšiu rehabilitačnú starostlivosť a jeho osobnostný rozvoj. Ak škola tieto podmienky nemá, alebo ich dokázateľne nie je možné zabezpečiť, rodič koná proti právam dieťaťa, ak aj napriek tejto skutočnosti trvá na jeho prijatí do bežného typu školy, školského zariadenia. Nesplnenie podmienok môže znamenať neúspech snaženia o integráciu žiaka so ŠVVP a môže mať negatívne následky pre celý jeho ďalší život.

Kľúčové slová:

školská integrácia

materská škola

špeciálna škola

výchova

vzdelávanie

pedagogická dokumentácia

pedagogické riadenie

špeciálna pedagogika



Obsah:
  • Úvod
    Základné pojmy
    Výchova a vzdelávanie detí so švvp v špeciálnej triede
    Materské školy
    Individuálna integrácia žiakov so švvp v základnej škole, výchova a vzdelávanie žiakov so švvp v špeciálnych triedach zš
    Špeciálne školy
    Odborné a pedagogické riadenie (vedenie, rozhodovanie)
    Integrácia žiakov so švvp v špeciálnych triedach zš
    Pedagogická dokumentácia
    Výchova a vzdelávanie žiakov so švvp v špeciálnej triede strednej školy a formou individuálnej integrácie
    Podmienky na vytvorenie špeciálnej triedy pre žiakov so švvp