Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Poznámky - Základy práva

«»
Prípona
.zip
Typ
poznámky
Stiahnuté
18 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
39548
Posledná úprava
18.02.2012
Zobrazené
1 262 x
Autor:
peter.vojtanovsky
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Kompletné, podrobné poznamky z predmetu Základy práva na UNIPO z 1. ročníka. Určite odporúčam pozrieť si či už pred zápočtom alebo pred samotnou skúškou.

PRÁVNE NORMY
Pojem a znaky právnych noriem – základným prvkom každého normatívneho systému je norma – pravidlo správania sa, ktoré slúži ako vzor, meradlo správania stanovené normotvorcom.
Právne normy - objektívne podmienené všeobecne záväzné pravidlá správania, vyjadrené v štátom stanovenej alebo uznanej forme, ktorých dodržiavanie je vynútiteľné štátnou mocou. Má tieto znaky:
1. štátom stanovená alebo uznaná forma (...z prameňov práva, napr. NPA) –. rozumieme formy, v ktorých štát vyjadruje právne normy, v ktorých sú právne normy obsiahnuté – pramene práva vo formálnom zmysle. 
2. štátne donútenie – je považované za nevyhnutnú garanciu štátu nad dodržiavaním právnych noriem. V najužsom význame sa chápe ako fyzické donútenie(exekúcia, výkon trestu), v širšom sa chápe ako priame, ale aj nepriame donútenie, spája/stotožňuje sa so sankciou – ujma postihujúca porušiteľa právnej povinnosti, v najužšom význame treba štátne donútenie chápať ako (garanciu) starostlivosť štátu nad dodržiavaním právnych noriem...

PRÁVNE VZŤAHY
Pojdem a charakteristika :
Právne vzťahy – spoločenské vzťahy regulované právnymi normami, v ktorých ich účastníci navzájom vystupujú ako nostielia subjektívnych práv a povinností. Vytvárajú sa na základe právnych noriem, ich obsahom sú subjektívne práva a povinnosti konkrétnych subjektov. Využívanie oprávnení a plnenie právnych povinností je vásledkom regulatívneho pôsobenia práva...

Kľúčové slová:

právo

základy prava

právna norma

výklad práva