Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

 Home » Poznámky » Azyl

Azyl

«»
Prípona
.doc
Typ
poznámky
Stiahnuté
22 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
23853
Posledná úprava
12.05.2009
Zobrazené
7 454 x
Autor:
myrayqa
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Európske. ale aj svetové dejiny sú zdrojom pre množstvo príkladov, keď sa osoby, či už hromadne. alebo jednotlivo, ocitli na úteku. Samotný útek ešte vždy nepredsta¬voval problém. Až keď utečenec požiadal iný štát o ochranu, vytvoril sa predpoklad pre konflikt. Svojím činom priviedol dve štátne moci do konfliktnej situácie. Táto situácia si postupne vyžiadala právnu úpravu; najskôr bola riešená formou zvykového práva, neskôr sa stav dostal do polohy azylového práva so všetkými jeho inštitútmi.
Encyklopédia Britannica uvádza: "V starovekých dejinách azyl označoval miesto úteku alebo ochrany, z ktorého sa odvedenie človeka považovalo za svätokrádež. Neskôr túto funkciu prebrali inštitúcie pre ochranu tých, ktorí boli úplne bez finanč¬ných prostriedkov. Najčastejšie sa používali v tejto súvislosti ako miesta azylu sirotince a blázince." Prvé zmienky o azyle ako o inštitúte môžeme nájsť v prameňoch o dobytí Jeruza- lema Nabukadnesarom v roku 587 pred Kristom. Väčšina hebrejského národa sa vtedy ocitla v babylonskom zajatí, ktoré trvalo až do výnosu perzského panovníka Kyrosa v roku 538 pred Kristom. Výnos umožnil návrat vyhnancov do krajiny pôvodu a prikázal znovu vystavať jeruzalemshý chrám z prostriedkov kráľovskej pokladnice.

Kľúčové slová:

azyl

Študijné ciele

Ženevská konvencia

utečenec

azyl

žiadateľ o azyl

Prijímajúca krajina

non – refoulement systém

záväzky krajiny

Úrad vysokého komisára OSN

pašovanie ľudí

história uteče...



Zdroje:
  • Zákon číslo 480/2002 Z. z. o azyle a o zmene a doplnení niektorých zákonov
  • Dohovor o ochrane ľudských práva základných slobôd (oznámenie Federálneho ministerstva zahraničných vecí č. 209/1992 Zb.)