Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Dopredná regulácia

«»
Prípona
.doc
Typ
esej
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
42394
Posledná úprava
25.08.2013
Zobrazené
1 498 x
Autor:
Pavol_Fedor
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Ide o stručný prehľad v problematike dopredného riadenia. V tomto dokumente je uvedený popis dopredého riadenia, porovnanie dopredného a spätnoväzobého riadenia a schémy zapojení regulačného obvodu pri poruchách a bez porúch.

1 Dopredná regulácia
Pri doprednom riadení pôsobí riadiaci systém na sústavu priamo, bez toho aby zisťoval jej stav po zásahu, napr. keď je potrebné rozsvietiť svietidlo, spustiť motor, otvoriť ventil alebo aktivovať iný jednoduchý elektrický spotrebič, ktorého aktivitu nie je nutné kontrolovať, prípadne to nie je možné alebo účelné. Dopredné riadenie je často využívané ako prostriedok ručného riadenia, keď človek – operátor ovláda sústavu prostredníctvom riadiaceho systému s využitím komfortu jeho operátorského rozhrania. Dopredné riadenie v tejto najjednoduchšej forme je vlastne riadením bez kontroly, len na základe dôvery, že sa požadovaná aktivita vykonala. Veľakrát je predpokladané, že po uplynutí stanovenej doby sa dá požadovaná akcia považovať za vykonanú. Neexistujúcu informáciu o prevedení akcie alebo o zmene riadenej sústavy pôsobením akčnej veličiny ,môžeme nahradiť informáciou, získanou z modelu riadenej sústavy, ktorý je realizovaný programom systému.

Ak je dopredné riadenie realizované pri osobnej účasti operátora, jedná sa vlastne tiež o spätnoväzbové riadenie s tým, že funkciu spätnej väzby realizuje človek. V praxi sa obvykle stretávame so zložitejšími a kombinovanými prípadmi. Napríklad zapnutie obyčajného spotrebiča môžeme zo svojho pohľadu považovať za akciu dopredného riadenia...

Kľúčové slová:

dopredný systém

dopredná regulácia

regulátor

porucha

kompenzácia