Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Auditorstvo

«»
Prípona
.doc
Typ
esej
Stiahnuté
5 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
23313
Posledná úprava
04.05.2009
Zobrazené
3 202 x
Autor:
juromi
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Slovo audit je latinského pôvodu. Jeho pôvodný význam je počúvanie, ale v súčasnosti sa používa vo význame nezávislé overovanie.
Audítorským overovaním rozumieme v našich podmienkach overovanie rôznych účtovných závierok s cieľom vyjadriť názor na majetkovú a finančnú situáciu ÚJ a vyjadrenie preukaznosti, úplnosti a správnosti vedenia účtovníctva a zostavených účtovných výkazov.
Avšak takého úzke chápanie auditu nezahŕňa všetky jeho aspekty, ale sústreďuje sa len na časť najčastejšie nazývanú audit účtovných výkazov. Pojem audit vo význame nezávislého overovania sa v súčasnosti vo svete používa v najrôznejších odvetviach hospodárskeho života.
Všeobecne možno audítorstvo charakterizovať ako samostatnú účelovú profesiu orientovanú na mnohostranné skúmanie a ucelené, kvalifikované hodnotenie podniku ako dynamického objektu s jednoznačným záverom z hľadiska účelu, na ktorý sa objednáva. Tento účel formuluje objednávateľ a audítor sa zaväzuje svojou prácou poskytnúť mu kvalifikované závery pre rozhodovanie.
Od vzniku pojmu auditu vzniklo množstvo definícií, ktoré sa snažia vymedziť podstatu auditu:

Kľúčové slová:

auditorstvo

audit

Dodržiavací audit

finančný audit

harmonizácia



Zdroje:
  • Audítorstvo (str. 47–49, 214–233)
  • Audítorstvo praktikum (str. 61–62, 225– 49