Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Telesná výchova ako špecifický prostriedok v drogovej závislosti na základných školách

«»
Prípona
.doc
Typ
diplomová práca
Stiahnuté
4 x
Veľkosť
0,8 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
22237
Posledná úprava
10.04.2009
Zobrazené
5 480 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Dnešný náročný pretechnizovaný svet dáva „zabrať“ psychike, nervovej sústave. Záleží od každého, ako sa vie preniesť cez smútok, vyriešiť problémy, ktoré ho stretnú. Častokrát je náročné obstáť v náročných podmienkach a pri vysokej konkurencii. Nie každý má šťastie presadiť sa, úspešne absolvovať školu, či ľahko sa zaradiť do pracovného procesu.
Pri odstraňovaní stresov pomáha zdravý životný štýl, zdravá výživa, cvičenie a podobne. Možnosti je veľa, aj keď nie všetky sú každému dostupné, záleží však od jedinca, ako vie nájsť svoje životné hodnoty a istoty. Najlepším liekom na veselú myseľ, uchovanie si svojej životnej vitality je pestovať od útleho veku akúkoľvek aktívnu činnosť, čiže „hobby“. Samozrejme, treba sa orientovať na užitočnú činnosť, treba sa v tej-ktorej činnosti nájsť, pokúsiť sa niečo dosiahnuť, Liekom na duševný život mladých ľudí je napríklad hudba, ďalej dobrá kniha, šport, turistika...
Úprimné slovo, dôvera v kruhu priateľov, priateľstvo, láska, rodina, to sú nenahraditeľné atribúty v živote každého človeka.
V dnešnej dobe je najproblematickejšie prostredie, v ktorom sa mladý človek vyvíja a pohybuje. Ešte donedávna nám problém drog nebol známy. Život sa však vyvíja, mení, otvárame sa svetu, a tak aj na naše dvere zaklopal tento problém. S drogami experimentujú čoraz mladší ľudia. Tento problém prenikol nielen do miest, ale aj do dedín. Častejšie sa človek vzdáva, uteká od problémov, situáciu rieši pomocou narkotík. Tvorí sa populácia závislá od drog.
V súčasnej spoločnosti sa užívanie drog stalo vážnym celospoločenským problémom, postihujúcim široké vrstvy obyvateľstva. Čísla zo štatistík o počte závislých osôb sú alarmujúce. Pritom čísla samy o sebe nevyjadrujú ani zďaleka všetky zdravotné a sociálne negatíva, ktoré užívanie drog prináša, avšak môžu slúžiť ako povzbudzujúci činiteľ pri zmobilizovaní všetkých síl spoločnosti a pri vytváraní širokého spektra účinnej protidrogovej ofenzívy. Je všeobecne známe, že drogová závislosť rozširuje a prináša so sebou obrovské škody, súvisiace s chorobnosťou, liečbou, práceneschopnosťou až úmrtnosťou ľudí. To všetko sa prirodzene negatívne odráža aj na ekonomike štátu.
Ďalším vážnym problémom je alkoholizmus. Mnohí pod vplyvom alkoholu prejavujú aroganciu, násilie a agresivitu. Obchodníci predávajú alkoholické nápoje bez toho, aby sa presvedčili o veku kupujúceho. Spoločnosti by veľmi prospelo prísnejšie trestanie ľudí, ktorí užívajú drogy alebo alkohol. Školstvo by malo rozširovať vhodné možnosti prežitia voľného času mládeže v rôznych inštitúciách.
Nečinnosť mládeže sa neskôr prejaví v ďalšej generácii, ktorá by mala utvárať hodnoty tejto krajiny. Nečinnosť, nezamestnanosť mladých ľudí – to je oáza a vstupná brána budúcej kriminality. A to si nestačí len uvedomovať. Svet je husto zaľudnený nezrelými osobnosťami a celý drogový problém s tým súvisí. Zrelá osobnosť býva častokrát charakterizovaná ako zmysluplná, ktorá má autentickú účasť na ľudskom snažení, ktorej záujmy presahujú vlastné povinnosti a potreby. Osobnosť, ktorá je súcitiaca, emočne vyvážená, vníma svet realisticky a má svoju životnú filozofiu. Vlastnosť zrelého človeka je schopnosť rozlíšiť dobro a zlo a nielen nekonať zlo, ale vedieť konať dobro. To je žiaľ len teória, pozrime sa okolo seba, koľkí tomu zodpovedajú? A koľkí na tom pracujú, aby tých zrelých osobnosti pribúdalo, prípadne koľkí pracujú v opačnom smere. Žijeme vo svete, ktorý si vytvárame, taký svet si potom zaslúžime. A v takom svete žijú aj naše deti. Sú normálne, sú zvedavé, chcú experimentovať, vyrovnať sa rovesníkom. Ale hlavná príčina, pre ktorú deti siahajú po drogách je fakt, že ich užívajú dospelí. Spoločnosť, ktorá žije fabrikovaním pseudoproblémov, ktorá sa zaujíma o konjukturálne prežitie dneška, ktorá si nevie definovať priority, taká spoločnosť klame, keď hovorí, že chce riešiť drogové problémy. V spoločnosti, kde sa zákony verejne porušujú, nie je tam snaha žiť v pravde, problémy sa neriešia, ale narastajú.
Preto je potrebné mladých ľudí pred takouto situáciou chrániť, usmerňovať ich žiadúcim smerom, umožňovať im vlastnú sebarealizáciu a možno aj prostredníctvom športovej aktivity ich priviesť na správnu životnú dráhu a tak zabrániť závislostiam, ktoré ich v dnešnej spoločnosti čoraz viac ohrozujú.

Kľúčové slová:

Droga

Drogová závislosť

Telesná výchova

Mladí ľudia

Prevencia

Príčiny

Rodina. Škola



Zdroje:
  • 1. DIMOFF, T., CARPER, S.: Berie vaše dieťa drogy? Bratislava, Obzor 1994
  • 2. HRONCOVÁ, J.: Sociológia výchovy. Banská Bystrica PF UMB 1996
  • 3. JANÍK, A., DUŠEK, K.: Drogy a společnosť. Praha, Avicenum 1990
  • 4. JANIAKOVÁ, D.: Tak už dosť! Východiská závislostí. Bratislava, 1994
  • 5. KŘIVOHLAVÝ, J.: Ps zdravia. Praha, Portál 2001, ISBN 80-7178-551-2
  • 6. NOCIAR, A.: Porovnanie výsledkov prieskumov ESPAD. Bratislava, 2003
  • 7. NOVOMESKÝ, F.: Drogy, História-Medicína-Právo. Banská Bystrica, 1995
  • 8. ONDREJKOVIČ, P., POLIAKOVÁ, E. a kol.: Protidrogová výchova. VEDA Bratislava 1999, ISBN 80-224-0553-1
  • 9. ONDRUŠ, D.: Toxikománia strašiak, či hrozba? Osveta, Martin 1999
  • 10. POLIAKOVÁ, E., POPELKOVÁ, M., SOLLÁROVÁ, E., VEREŠOVÁ, M.: Pedagogické a psychologické otázky výchovy k drogovej prevencii. Pedagogická fakulta UKF v Nitre 2000,Garmond Nitra, ISBN 80-8050-383-4
  • 11. URBAN, E.: Toxikománie. Praha, Avicenum 1990