Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Automatizácia v oblasti strojárskych technológií

«»
Prípona
.doc
Typ
bakalárska práca
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
6,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
36177
Posledná úprava
28.03.2019
Zobrazené
660 x
Autor:
matk030
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Oblasť automatizácie je už oddávna centrom výskumov a rôznych vývojov. Hlboko v dejinách, keď sa začala rozvíjať výrobná sféra boli stroje a nástroje poháňané silou človeka a neskôr prišlo na rad zviera. Neskôr si ľudia uľahčovali prácu rôznymi mechanizmami a odvtedy sa datuje obdobie mechanizácie a neskôr aj automatizácie. Automatizácia má prvky mechanizácie ale má ešte čo aký jednoduchý riadiaci systém. Automatizácia sa delí na tvrdú a pružnú. V tvrdej automatizácii je riadiaci systém na základe takých prvkov ako sú vačky, dorazy a kopírovače. Za to pružná automatizácia prebieha na základe elektronických riadiacich systémov.
Aby sme vedeli o čo hovoríme musíme vysvetliť pojem automatizácia. Automatizácia je etapa rozvoja techniky, v ktorej sa nachádzajú výrobné a riadiace procesy bez účasti človeka. Človek sa z tejto oblasti nevylučuje úplne, je potrebný na kontrolovanie procesov. V dnešnom dynamickom svete, ak chce byť firma konkurencie-schopná mala by svoju výrobu prispôsobovať vonkajšiemu tlaku a využívať vo svojich procesoch prvky automatizácie. Je potrebná vo všetkých oblastiach, či sú to už strojárske alebo mimo strojárske oblasti. Výhodou automatizácie je najmä nahrádzanie kvalifikovaných pracovníkov, vysoká produktivita, málo nepodarkov, lepšia konkurencieschopnosť, vysoká bezpečnosť atď. Ako sa ukázalo z našich pozorovaní, firmy v súčasnej dobe kladú dôraz na univerzalitu strojov. Je to vlastnosť , kedy daný stroj vykoná všetky operácie na jedno upnutie alebo ak sa jedná o viac technológií, spraví to na viac upnutí. Týmto spoločnosť zníži svoje náklady na obstaranie technológií. Automatizácia má množstvo modifikácií a v strojárske praxi sa zameriava na všetky druhy strojov, prístrojov a nástrojov. V dnešnej dobe už nemáme stroj, ktorý by nemal nejaký prvok automatizácie poprípade mechanizácie. Na automatizácii sa podieľajú rôzne vedné disciplíny ako sú napr. informatika, kybernetika, mechatronika, strojárstvo, elektronika atď. Všetky oblasti musia spolu úzko spolupracovať, aby bol vytvorený určitý prvok automatizácie.
Medzi najdôležitejšie veci, ktoré sme v práci spomínali boli robotika, tá patrí medzi najdôležitejšie veci v automatizácii ako celku, ďalej to bola automatická výmena nástrojov a obrobkov, táto stať je dôležitá najmä v oblasti obrábania.
Táto téma je veľmi obšírna a dosť zaujímavá. Nachádza sa v nej veľa nových poznatkov a prínosov pre technika z tejto oblasti. ti.

Kľúčové slová:

analýza

dopravné systémy

robotika



Obsah:
  • Obsah 6
    Zoznam ilustrácií 7
    Zoznam tabuliek 9
    Zoznam skratiek a značiek 10
    Slovník termínov11
    Úvod 12
    1 Analýza aplikačných možností automatizácie v strojárskych podnikoch 13
    1.1 Krátky historický prehľad vývoja automatizácie 13
    1.2 Automatizácia strojárskej výroby 14
    1.3 Aplikačné možnosti automatizácie v strojárstve 16
    1.3.1 Výrobné stroje, zariadenia a postupy výroby 16
    1.3.2 Preprava a doprava materiálu 17
    1.3.3 Manipulácia s objektmi 20
    1.3.4 Robotika 27
    1.3.5 Automatická výmena nástrojov a obrobkov 33
    2 Popis progresívnych automatizačných prvkov 40
    2.1 Typy riadenia 40
    2.1.1 Najnovšie typy riadenia 40
    2.1.2 Staršie typy riadenia 42
    2.2 Pohony 44
    2.3 Novodobé kinematické štruktúry 46
    2.4 Najviac využívané softvérové prostriedky na automatizáciu strojárskej výroby 47
    3 Perspektívy a trendy 49
    3.1 Umelá inteligencia 49
    3.2 Rapid prototyping 50
    3.3 Tandem mig 52
    Záver 54
    Zoznam použitej literatúry 55
    Prílohy 57