Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Ferdinand II.

«»
Prípona
.docx
Typ
životopis
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
44130
Posledná úprava
31.12.2013
Zobrazené
778 x
Autor:
schokocica
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Ferdinand II. - uhorský a český panovník, cisár Svätej ríše rímskej. Projekt obsahuje jeho kompletný životopis, spolu s použitou literatúrou.

Narodil sa 9.júla 1578 v Štejerskom Hradci a zomrel ako 58 ročný 15.februára 1637 vo Viedni. Jeho otec bol Karol II. Habsburský a matka Mária Wittelsbachová (Bavorská), dcéra bavorského vojvodu Albrechta V.
Ferdinand bol uhorský kráľ (1619-1637), český kráľ (1619/20 - 1637) a rímsko-nemecký cisár (1619-1637).
Podľa dobových materiálov viem, že Ferdinand bol stredného vzrastu, mal svetlú až ružovkastú pleť a pomerne riedke vlasy sfarbené do ryšava. Mal miernu povahu, bol zhovievavý, rýchlo odpúšťal. Bol rodinným typom. Bol dosť konzervatívny a nevyhľadával dobrodružstvá s dvornými dámami. Dával prednosť rodinnému životu, pred kráľovskými povinnosťami. Obľuboval lov a hudbu. Bol silne veriaci katolík. Katolicizmus mu vštepila nielen jeho matka, ale aj jezuiti, ktorí ho učili, preto v náboženských otázkach nebol ochotný robiť kompromisy. Francúzsky historik Ernest Denis o ňom napísal, že: „Mal všetky vlastnosti výborného dedinského farára. Bol veselý, dobrej mysle, omedzenejšieho vedenia, a úzkostlivý. Tento panovník, ktorého vláda je jednou z najkrvavejších v dejinách nemal ani kvapku žlči. Povahy miernej, cnostný bez boja, viedol život jednotvárny a pokojný uprostred svojich detí. Bol veľmi nežný, láskavý ku svojim sluhom, ktorým rád odpúšťal ich chyby. Okolo seba rád videl tváre spokojné a bol štedrý, ba až márnotratný.“
Ferdinand bol dvakrát ženatý. Prvé manželstvo uzavrel v roku 1600 s dcérou bavorského vojvodu Albrechta I. Máriou Annou Wittelsbachovou, s ktorou mal sedem detí.( tri dcéry a štyroch synov). Druhé manželstvo, ktoré bolo bezdetné uzatvoril v roku 1622 s Eleonórou Gonzágovou, dcérou mantovského vojvodu Vincenta I.
...

Kľúčové slová:

Ferdinand II

Uhorsko

stavovské povstanie



Zdroje:
  • Čechura, Jaroslav. České země v letech 1584-1620. První Habsburgové na Českém tróne II.
  • Čechura, Jaroslav. Zimní kráľ aneb české dobrodružství Fridricha Falckého
  • Segeš, Vladimír. Kniha káľov
  • Just, Jiří. Rudolfu majestát
  • České a Slovenské dejiny