Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Správne právo

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
22946
Posledná úprava
27.04.2009
Zobrazené
1 379 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1, Verejná správa – štátna správa, miestna štátna správa – samospráva
Verejná správa pozostáva z dvoch základných zložiek – štátnej správy a samosprávy. Verejná správa sa realizuje ako prejav výkonnej moci v štáte, je správou vo verejnom záujme. Vykonávajú ju verejnoprávne subjekty. Na Slovensku je zabezpečovaná na troch úrovniach:
1.štát (úroveň Slovenskej republiky ako celku),
2.vyšší územný celok,
3.obec.
Štátna správa je najrozsiahlejším druhom štátnej činnosti. Je činnosťou podzákonnou. Výkonom štátnej správy sa zabezpečuje realizácia všetkých funkcií štátu. Štátnu správu vykonávajú orgány štátnej správy. Orgánom štátnej správy teda rozumieme orgán štátu, ktorý vystupuje v jeho mene, uskutočňuje úlohy a funkcie štátu výkonnou a nariaďovacou činnosťou štátu a je zriaďovaný zákonom alebo iným právnym aktom. Jednotlivé orgány štátnej správy svoju činnosť nevykonávajú vo vlastnom mene, ale v mene štátu. V rámci štátnej správy sa realizujú spoločenské záujmy. Subjektom štátnej správy je sám štát. prostredníctvom štátnej správy štát realizuje štátnu politiku. Má výkonný a nariaďovací charakter, uskutočňuje sa v mene štátu.
Výkonná činnosť vyjadruje vzťah štátnej správy k zastupiteľskej sústave, ktorá je prezentovaná Národnou radou Slovenskej republiky.
Nariaďovacia činnosť vyjadruje vo vzťahu k fyzickým a právnickým osobám určitú metódu.
Samosprávu členíme na územnú (miestnu) a záujmovú samosprávu. Má neštátny charakter. Nie je a nemôže byť totožná so štátnou správou.

Kľúčové slová:

správne právo

verejná správa

právnické osoby

vláda SR