Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Konštrukčné materiály a ich materiálové charakteristiky

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
4 x
Veľkosť
8,6 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
45491
Posledná úprava
17.12.2014
Zobrazené
1 264 x
Autor:
danuse.zarubecka
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
2. Medzný stav materiálu.

Medzný stav je taký stav materiálu, pri ktorom v dôsledku pôsobenia externých či interných faktorov kritickej veľkosti alebo kombináciou pôsobenia externých a interných faktorov kritickej veľkosti materiál skokom stratí funkčné a úžitkové vlastnosti, prípadne postupná zmena funkčných a úžitkových vlastností dosiahne istú úroveň.

Je to Skokovitá zmena stavu materiálu.

- Medzný stav je stav systému vyjadrený podmienkami (parametrami) činnosti systému, pri prekročení ktorých dôjde k dočasnému alebo trvalému porušeniu (zlyhaniu) funkcie systému. Medzný stav systému je na rozhraní normálneho a poruchového stavu

- Dosiahnutie medzného stavu závisí od dynamiky hromadenia poškodenia, ktorá je funkciou subštruktúrneho a štruktúrneho stavu materiálu, technologických charakteristík výroby a konštrukčných podmienok využívania telesa, od veľkosti a druhu zaťažovania, reakcie materiálu na zaťažovanie a predovšetkým času pôsobenia faktorov, ktoré každý osobitne alebo v superpozícii môžu vyvolať medzný stav.

Dosiahnutie medzného stavu závisí od dynamiky hromadenia poškodenia, ktoré je funkciou subštruktúr-neho a štruktúrneho stavu materiálu, technologických a konštrukčných charakteristík výrobku a podmienok jeho využívania. Závisí predovšetkým od času pôsobenia a veľkosti i priebehu faktorov, ktoré samostatne alebo v superpozícii môžu vyvolať medzný stav. Medzný stav môže vzniknúť v určitých podmienkach namáhania v dôsledku faktorov vonkajších a vnútorných.

Kľúčové slová:

Konštrukčné materiály

materiálové charakteristiky

medzný stav

Mechanické charakteristiky

korózia

korozná úprava



Obsah:
  • 1. Konštrukčné materiály a ich materiálové charakteristiky
    2. Medzný stav materiálu.
    3. Mechanické charakteristiky.
    ...
    ...
    ...
    11. Vplyv prostredia na porušovanie.
    12. Zabrzdené a predčasné lomy
    13. Korózia pod napätím a korózna únava.