Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

EUBA - Informatika B - ťaháky z prednášok

«»
Prípona
.rar
Typ
ťahák
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
44764
Posledná úprava
06.03.2014
Zobrazené
1 216 x
Autor:
barbora
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Vývojové etapy DB - systémov (generácie DBS)

1) 1950 - 60 - pre toto obd. je charakt. že dáta sú zaznamenané v sekvenčných súboroch, kt. predstavujú postupnosť viet, kt. sú uložení na magnetických páskach a pre magnet. pásky je charakt. typicky sekvenčný postupný prístup k dátam a dávkové spracovanie.
2) 1960 - 65 - zač. sa používať SRBD, kt. využíval súb. dát, riadil prácu s nimi. Sub. sú uložené na magnet. diskoch, kt. umožňujú priamy prístup k dátam. Charakt. je pre toto obd. je, že popri sprac. v dávkach DBS umožňuje aj interaktívne spracov. úloh.
3) 1965 - 75 - predstav. zač. integrovaného syst. riad. BD. Používateľ pracuje s dátami na zákl. podschémy. Zákl. sprac. sú hierarchické a sieťové modely dát. Je zabezpeč. nezávislosť logic. a fyzic. štrukt. dát.
4) 1975 - 90 - DBS sú založ. na relačnom modely dát, vzťahy medzi dátami sú vyjadrené pomocou relácií. Do tohto odb. spadá aj vytváranie distribuovaných BD a distribuované DB sú lokálne oddelené a dostupné pre oprávnených použív. Distrib. DB bolo možné vytvárať vďaka rozvoju počít. sietí. Rozvoj poč. sietí umožňuje vytvárať a využívať aj textové databázy.
5) 90 - té r. - okrem relač. DB a distrib. DB znamenajú vývoj a postupné zavádzanie objektovo orientov. DBS. Dáta nie sú uložené vo forme súb., ale predmetom spracov. sú objekty, kt. obsahujú v sebe všetky potrebné inf. o objekte. Objekty si súčasne pamätajú aj svoje správanie. Objekt spracov. umožňuje nové met. spracov. úloh - objekt reality.

Kľúčové slová:

Modelovanie reality

modely dát

návrh databázy

forma databázy

matematické relácie

prvky domén



Obsah:
  • Vývojové etapy DB - systémov (generácie DBS)
    Modelovanie relity
    Koncept. MD
    Logický MD
    Entitno - relačný MD
    Sieťový model dát
    Relácie
    Dotazovací jazyk SQL
    Relačný kalkul
    Návrh databázy
    Knižnica