Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Ergonómia

«»
Prípona
.doc
Typ
ťahák
Stiahnuté
4 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
22519
Posledná úprava
18.04.2009
Zobrazené
1 863 x
Autor:
-
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Náplňou ergonómie je hodnotiť, skúmať a navrhovať optimálne podmienky pre činnosť človeka. Je dôležitým nástrojom na zvyšovanie produktivity práce, pre vytváranie podmienok na rozvoj osobnosti človeka. Ergonómia čerpá poznatky z mnohých vedných disciplín, ktoré sa zaoberajú človekom a jeho pracovnou činnosťou.

Def.: Ergonómia = Interdisciplinárna veda skúmajúca vzťahy človeka k technika a pracovnému prostrediu a sleduje vzťahy vo vnútri týchto 3 subsystémov s cieľom dosiahnuť maximálny stupeň humanizácie a bezpečnosti práce, ktorý môže zabezpečiť spoločnosť v danej etape vývoja.

Subsystémy sú prepojené vzťahy, človek má v nich limitujúci a určujúci význam. V dôsledku porúch vznikajú úrazy, choroby z povolania. BOZP je nedeliteľnou súčasťou ergonómie. Ergonómia sa delí na 2 čiastočne sa prekrývajúce skupiny:
1. všeobecná ergonómia
2. odvetvová

Všeobecná zahŕňa všeobecne platné poznatky (predpisy, normy, návody). Táto časť sa delí podľa odvetví - poľnohospodárska, lesnícka, banícka, drevárska.
Má charakter korektívny alebo koncepčný. Korektívny - riešia sa čiastkové ergonomické problémy, výrazne nevplývajú na celok. Koncepčný - dáva charakter celému systému

Kľúčové slová:

Ergonómia

človek

stroj

prostredie