Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Štátnicové otázky VŠEMVS (Ekonómia, Manažment, Podniková ekonomika)

«»
Prípona
.doc
Typ
štátnicové otázky
Stiahnuté
199 x
Veľkosť
1,9 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
39287
Posledná úprava
14.01.2012
Zobrazené
4 864 x
Autor:
ancikak88
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Sú to vypracované štátnicové otázky VŠEMvs v Bratislave, odbor malého a stredného podnikania, bakalárske štúdium. Obsahuje 60 otázok - 3 bloky: Ekonómia, Manažment, Podniková ekonomika.

Kľúčové slová:

štátnicové otázky

manažment

podniková ekonomika

ekonómia



Obsah:
  • 1. blok Ekonómia
    (Všeobecná ekonomická teória, Financie a mena)
    1. Predmet ekonómie a jej metodológia (pozitívna a normatívna ekonómia, ikroekonómia a makroekonómia, metódy skúmania ekonómie).
    2. Základné problémy organizácie ekonomiky a tri základné otázky – čo vyrábať, ako vyrábať a pre koho vyrábať. Základné ekonomické zákony a ich charakter.
    3. Trhový mechanizmus a jeho fungovanie (proces utvárania dopytu, proces utvárania ponuky a proces utvárania ceny, prípady trhovej nerovnováhy). Nedostatky a nedokonalosti trhu.
    4. Správanie spotrebiteľa a vytváranie dopytu. Kardinálny a ordinálny prístup k rovnováhe spotrebiteľa.
    5. Rovnováha firmy v podmienkach dokonalej konkurencie. Rovnováha firmy v podmienkach nedokonalej konkurencie (monopol, oligopol a monopolistická konkurencia).
    6. Kolobeh v makroekonómii a meranie výkonnosti ekonomiky – tok produktov a tok dôchodkov. Produkčná, výdavková a dôchodková metóda merania makroekonomických výsledkov. Makroekonomické veličiny – HDP a HNP, ČDP a ČNP, ND, NEW, HDI.
    7. Vzťahy medzi spotrebou, úsporami a investíciami. Spotrebná funkcia a funkcia úspor. Investície a prvky ovplyvňujúce ich veľkosť, dôchodkotvorný a kapacitotvorný efekt.
    8. Hospodárska politika - jej podstata, ciele a nástroje. Úloha štátu v trhovej ekonomike. Keynesovský, neokeynesovský a konzervatívny typ hospodárskej politiky.
    ...

    2. blok Manažment .l
    (Základy manažmentu, Projektový manažment, Riadenie ľudských zdrojov, Krízový manažment)
    1. Podstata a významy (chápania) pojmu manažment. Manažment ako praktická činnosť a veda. Základné systémy manažmentu vo svete a príčiny ich existencie.
    2. Systémový prístup k manažmentu. Organizácia ako jednota riadiaceho a riadeného systému. Obsah procesu manažmentu ako komplexného systému (ako symbióza čiastkových charakteristík).
    3. Úloha rozhodovania v manažmente. Druhy rozhodovacích procesov a ich dôsledky. Časový priebeh rozhodovania. Metódy rozhodovania a ich použitie. Význam informácie pre rozhodovanie v manažmente.
    4. Charakteristika úlohy a obsahu plánovania ako východiskovej manažérskej funkcie. Druhy plánovania. Fázy strategického manažmentu. Druhy stratégií na úrovni organizácie.
    5. Podstata a úlohy organizácie a organizačnej štruktúry. Modely organizačného členenia (departmentizácie) organizácie. Typy organizačných štruktúr podľa deľby rozhodovacej právomoci.
    6. Podstata a obsah vedenia ľudí a úloha motivácie. Štýly vedenia. Úloha a druhy komunikácie v činnosti manažérov a ich klasifikácia. Teórie motivácie, ich charakteristika a členenie.
    7. Systém odmeňovania zamestnancov. Podstata mzdového systému a nástroje, ktoré využíva na realizáciu cieľov mzdovej politiky. Hodnotenie práce ako základňa pre spravodlivý a objektívny systém odmeňovania.
    8. Pojem riadenia čudských zdrojov. Hlavný cieľ, základné úlohy, subjekty riadenia čudských zdrojov.
    ...

    3. blok Podniková ekonomika
    (Podnikové hospodárstvo, Podnikanie v malých a stredných podnikoch, Podnikové financie, Finančno-ekonomická analýza)
    1. Správanie sa podnikov. Interné a externé záujmové skupiny, ktoré majú účasť na rozhodovaní o cieľoch podnikov. Spoločenská zodpovednosť podnikateľských subjektov. Členenie ich cieľov a účel členenia.
    2. Životný cyklus podniku. Fázy, z ktorých pozostáva a dôvody jeho sledovania. Otázky, ktoré je potrebné riešiť pri zakladaní a vzniku podniku. Zakladateľský zámer a zakladateľský rozpočet. Rast a dospelosť podniku.
    3. Príčiny nepriaznivého hospodárskeho stavu, resp. krízy podniku. Druhy vnútorných opatrení na ozdravenie podniku a druhy realizované pod dohľadom súdu. Zrušenie podniku a jeho formy. Zánik podniku.
    4. Podnik - okolie podniku a jeho členenie podľa pôvodu a podľa charakteru prvkov okolia. Vertikálne a horizontálne vzťahy podniku s okolím a ich dôsledky pre podnik.
    5. Členenie podnikov podľa rôznych hľadísk (finálneho výsledku, hospodárskych sektorov a odvetví, technicko-organizačných osobitostí, veľkosti). Charakteristika právnych foriem podnikoví.
    6. Účel združovania (integrácie) podnikov. Hľadiská, podľa ktorých sa môže združovanie uskutočňovať. Formy združenia podnikov jednak na základe kooperácie podnikov a jednak podľa ich koncentrácie.
    7. Dlhodobý majetok podnikov a jeho členenie. Spôsoby oceňovania dlhodobého majetku, druhy opotrebovania, možnosti odpisovania a jeho využívanie. Odlišnosti obežného majetku podniku. Kolobeh obežného majetku a jeho doba obratu.
    8. Náklady podniku. Podstata a význam členenia nákladov podľa hľadiska druhového (ekonomického), kalkulačného a podľa ich závislosti od objemu výkonov. Kalkulačný vzorec a jeho využitie. Funkcie ceny v podnikaní. Vzťah medzi nákladmi, cenami a hospodárskym výsledkom.
    ...

Zdroje:
  • knihy a vlastné poznámky