Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Pružnosť, pevnosť , plasticita (skriptá spolu s príkladmi)

«»
Prípona
.zip
Typ
skriptá
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
7,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
48275
Posledná úprava
03.08.2023
Zobrazené
316 x
Autor:
Podko
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. CIEĽ, ÚLOHY A ZÁKLADNÉ POJMY NÁUKY O PRUŽNOSTI A PEVNOSTI

Pružnosťa pevnosťje všeobecný inžiniersky predmet. Ako súčasťmechaniky (najstaršiehovedného odboru) skúma účinky síl pôsobiacich na telesá. Každé teleso vystavené účinkom vonkajších síl,či zmene teploty sa deformuje - mení svoj tvar a rozmery. Teleso deformáciám odporuje a pritom vňom vzniká napätie. Aby sa teleso neporušilo, nesmú napätia prekročiť určitú hodnotu. Preto všetky konštrukčné prvky (telesá) musia byť navrhnuté, alebo ak už existujú využívané tak, aby spoľahlivo odolávali pôsobeniu vonkajších síl. Popri tejto rozhodujúcej požiadavke - zabezpečenia normálnej funkcie každého prvku - sa očakáva, že konštrukcia ako celok bude čo najlacnejšia. Požiadavky spoľahlivosti a hospodárnosti si ale navzájom odporujú. Prvá vedie spravidla k zväčšeniu rozmerov, množstva materiálu a výdavkov, druhá k subtilnejším prvkom a znižovaniu výloh za ne. Podklady pre správne riešenie tohto rozporu ponúka náuka o pružnosti a pevnosti.

Cieľom pružnosti a pevnosti je určiť výpočtové vzťahy na vyjadrenie zákonitostí medzi vonkajším zaťažením a optimálnymi rozmermi konštrukčného prvku, ktoré zaručia dostatočnú bezpečnosť a funkciu konštrukcie počas jej zriadenia a prevádzky, pričom:
- Pružnosťou nazývame schopnosť pevných telies nadobudnúť po odstránení vonkajšieho zaťaženia pôvodný tvar.
- Pevnosťou nazývame schopnosť prvku (konštrukcie) preniesť zaťaženie bez porušenia.

Úlohou pružnosti a pevnosti je skúmaťa popísať stav vnútorných síl a pretvorenia telies a ich vzájomné súvislosti v dôsledku pôsobenia vonkajších síl.

Presvedčíme sa, že náuka o pružnosti a pevnosti nazývanáčasto ako mechanika o vnútorných silách je pomenovanie veľmi výstižné.

Náuka o pružnosti a pevnosti vznikla a rozvíjala sa tak ako ostatné vedné odbory z bezprostredných a praktických potriebľudí. Jej vývoj je preto spojený s vývojomľudskej spoločnosti. Máme len malé vedomosti o tom, aké fyzikálne znalosti mali najstaršie kultúrne národy.
...

Kľúčové slová:

pružnosť

pevnosť

plasticita

prostý ťah

ťah

šmyk

strih

krut

ohyb

napätie

Hookov zákon

Poissonova konštanta

dimenzovanie prútov

namáhanie

medzný stav

elasticita

zvar

nosník



Obsah:
  • doc. Ing. Zdeněk Kala, Ph.D., Ing. Jiří Kala, Ph.D.: Pružnost a pevnost (Modul BD02-M03) - Složené případy namáhání prutu, stabilita z vzpěrná pevnost tlačených prutů
    Milan Jirásek, Vít Šmilauer, Jan Zeman: Pružnost, pevnost, plasticita - Kapitola 6 - Pružnoplastický prut
    doc. Ing. Jozef Kovačik, CSc., Ing. Martin Beniač, PhD.: Pružnosť a pevnosť pre špeciálne inžinierstvo

Zdroje:
  • skriptá
  • internet