Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Gerontológia a geriatria pre sociálnych pracovníkov

«»
Prípona
.doc
Typ
skriptá
Stiahnuté
12 x
Veľkosť
0,7 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
23003
Posledná úprava
30.04.2009
Zobrazené
2 927 x
Autor:
hurkar
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Subjektom štúdia predmetu gerontológia je starnúci a starý človek v spoločenských, sociálnych, psy-chologických a zdravotných aspektoch jeho života.
Pre študujúceho sociálnu prácu gerontologické a geriatrické vedomosti sú nielen obohatením štúdia, ale predovšetkým potrebou poznania procesu starnutia a staroby vzhľadom na demografický fenomén ná-rastu počtu starých ľudí v spoločnosti. Populačný geriatrický "boom" sa stáva objektom záujmu nielen zdravotníckych, ale aj sociálnych pracovníkov a iných odborníkov prichádzajúcich do styku so starým človekom. Poznanie problémov starých ľudí, starostlivosť o ich zdravie, potreba ošetrovania a opatro-vania musí vychádzať z vedeckých princípov starnutia ľudského organizmu. Tieto úkony musia byť racionálne, ale predovšetkým etické.
Štúdium geriatrie je založené na poznaní procesu biologického starnutia. Profesionálna starostlivosť a pomoc starým ľuďom nemôže byť náhodná. Vyžaduje koncepčnosť, identifikáciu potrieb, plánovanie a optimalizáciu riešenia. Porozumenie potrebám seniorov a ich vplyv na sociálnu a zdravotnú politiku je kľúčom k iniciatívnemu pochopeniu zákonitosti predovšetkým komunitnej politiky. Prvým krokom k dosiahnutiu cieľa je organizácia zdravotníckej, ošetrovateľskej a opatrovateľskej starostlivosti pre starších občanov. V najbližších desaťročiach demografický tlak, sociologické predpoklady a stav ekonomiky to bude vyžadovať.

Kľúčové slová:

Gerontológia

geriatria

sociálny pracovník