Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Základné princípy a výhody obchodovania na parkete Komoditnej burzy Bratislava

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
12952
Posledná úprava
14.09.2020
Zobrazené
1 117 x
Autor:
paranoiaaa
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Úlohou tejto práce je vysvetliť základné princípy a výhody obchodovania na parkete Komoditnej burzy Bratislava. Túto oblasť som sa vám rozhodla priblížiť, pretože mňa zaujala a rada by som vás zoznámila s touto možnosťou obchodovania a jej hlavnými výhodami.
Z histórie vieme, že Komoditná burza Bratislava (ďalej len KBB) vznikla na základe licencie Ministerstva hospodárstva SR 8.12.1992 podľa zákona č. 229/92 Zb. o komoditných burzách. Najvyšším orgánom KBB je Valné zhromaždenie, štatutárnym a riadiacim orgánom je Burzová komora.
Poslaním každej komoditnej burzy je hľadať rovnováhu medzi dopytom a ponukou na trhu s komoditami a poskytovať tak kupujúcemu aj predávajúcemu optimálnu cenu za tovar. KBB v súčasnosti poskytuje služby širokej verejnosti a okrem ideálneho obchodného prostredia, ktoré zaručuje bezproblémovú konfrontáciu kupujúceho s predávajúcim, anonymitu obom parterom a korektné obchodné vzťahy, vypracovala KBB aj záručný zúčtovací systém, ktorý zabezpečuje absolútnu istou predávajúceho, že za svoj tovar dostane zaplatené a kupujúceho, že mu bude tovar doručený.
Na tovarových (komoditných) burzách sa obchoduje s rôznymi druhmi tovarov na základe predložených vzoriek. Burzové obchody sa uzatvárajú obvykle na štandardizované množstvo tovarov alebo na násobky stanovené pre každý druh tovaru. Predmetom obchodu sú najčastejšie typizované, uchovateľné a prepraviteľné nerasty a suroviny, poľnohospodárske produkty (železná ruda, uhlie, ropa, obilie) a pod.
...

Kľúčové slová:

obchodovanie

burza

komodita

komoditná burza

komoditná burza Bratislava

broker

obchod

dopyt

kvóta

listing

ponuka

tovar

trh

market



Obsah:
  • Úvod
    Základné princípy a výhody obchodovania na parkete
    Komoditnej burzy Bratislava
    Záver
    Slovník pojmov
    Zoznam použitej literatúry

Zdroje: