Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Význam teórie pre prax v operatívno - pátracích činnostiach

«»
Prípona
.docx
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
48088
Posledná úprava
17.03.2022
Zobrazené
542 x
Autor:
kristian.kiko
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1 Význam teórie pre prax v OPČ

Pri realizácií operatívno-pátracej činnosti sa využívajú jednotlivé metódy, ktoré sú dôležité ako teória pre prax OPČ. V rámci spomenutých metód sa umožňuje získavanie, zisťovanie, skúmanie, odhaľovanie, identifikovanie a predovšetkým aj hodnotenie jednotlivých informácií. Účel ich využitia je poznanie objektov materiálneho alebo sociálneho charakteru a vytvorenie predpokladov na ovplyvnenie ich správania.

Čo sa týka metód, čiže teórie využívajúcich v rámci operatívno-pátracej činnosti je možné vyjadriť skutočnosť, že tieto metódy sa považujú za systém metodických, technických ako aj taktických postupov, operácií ako aj prostriedkov. V rámci praxe sú v nich zakomponované poznatky, ktoré sa získali postupmi, prostriedkami využívaných pri účelovom poznaní jednotlivých objektov. V kontexte tejto charakteristiky systém krokov v obsahu metód OPČ je konštruovaný účelovo vytvorenými postupmi, ktorými sú poznávané relevantné skutočnosti v procesoch tejto špecifickej činnosti. Postup chápeme ako určitý návod na racionálny a efektívny spôsob činnosti v konkrétnych podmienkach využívania určitej metódy.

Aplikácia určitej metódy v účelovo realizovaných procesoch OPČ závisí od toho, do akej miery jej obsah zodpovedá sledovaným zámerom, pretože otázky „čo skúmať“ a „prečo skúmať“ sú neoddeliteľné od otázky „ako skúmať“, teda akú metódu použiť.

V rámci operatívno-pátracích činností sa využívajú predovšetkým metódy, ktorými sa vykonáva:
...

Kľúčové slová:

OPČ

operatívno pátracia činnosť

pátranie

informácia

prehliadka

objasňovanie

preverovanie

výsluch

alibi

kriminálna analýza

polícia



Obsah:
  • 1 Význam teórie pre prax v OPČ 3
    1.2 Aplikácia teórie v praxi 3
    ZOZNAM POUŽITEJ LITERATÚRY 6

Zdroje:
  • LISOŇ, M., ZAVALIDROGA, Š. Metódy operatívnej činnosti polície. In Policajná teória a prax. roč. 14, č. 4/2006. s. 17 - 34.
  • LISOŇ, M. Teória policajného operatívneho poznania. APZ, 2012. s.213, ISBN 978-80-8054-540-6