Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Úloha rodičov a pedagógov pri formovaní svedomia

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
3 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
35368
Posledná úprava
19.10.2010
Zobrazené
1 253 x
Autor:
dankamat
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Čo je to svedomie? Označujeme ho tiež ako "vnútorný hlas". Odkiaľ pochádza? Na čo reaguje? Vnútorný hlas, ktorý ma upokojuje, alebo naopak - robí mi výčitky, reaguje na nejaký zákon, ktorý v sebe človek má.
Na svedomie existuje celá plejáda rôznych názorov. Od tvrdení, že ide o hlas Boha v človeku, alebo že je to niečo vrodené, čo bolo vlastné každému človeku vždy, až po tvrdenia že ide o akési vnútorné ja, ktoré nezávisí od spoločenského postavenia človeka a teda predstavuje ozajstnú morálnu autoritu.
Formovanie svedomia je nesmierne dôležitou úlohou nielen rodičov, ale aj pedagógov, preto si bližšie uvedieme ako správne formovať svedomie.

Obsah:
  • OBSAH


     


    Úvod


    1          Svedomie


    2          Formovanie svedomia


    3          Úloha rodičov pri formovaní svedomia


    4          Úloha pedagógov pri formovaní svedomia


    Záver


    Zoznam použitej literatúry


     


     


Zdroje:
  • AGAFONOVA, M.: (2006) Etika. Technická univerzita v Košiciach.
  • GOGOVÁ, A. - KROČKOVÁ, Š.- PINTES, G. (2004) Žiak - sloboda - výchova. Prešov: Vydavateľstvo M. Vaška. 312 s. ISBN 80-8050-675-2.
  • Hardon, A.J.: Umenie utvárať svedomie dieťaťa. Institut svatého Josefe. (vyhľadané 16.11.2009 na http://www.stjoseph.cz/clanky/umeni_utvaret_svedomi_ditete_john_hardon.htm. ).
  • ŠALÁTOVÁ, K. (2004) K problematike mravného správania detí. In: Etická výchova ako súčasť univerzitného vzdelávania. Zborník z vedecko-odborného seminára. Trnava: PdF TU v Trnave.