Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Teoretické vymedzenie krízy a krízovej intervencie - špecifiká komunikácie s klientom v kríze

«»
Prípona
.docx
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
0 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
48343
Posledná úprava
04.04.2023
Zobrazené
345 x
Autor:
stanka.lami
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
2. Vymedzenie pojmov

Obsah slovenských slov ,,kríza“, ,,krízový stav“ alebo ,,krízová situácia“ je v angličtine v súvislosti s reálnymi krízami a krízovým manažmentom vyjadrovaný viacerými termínmi líšiacimi sa oblasťou, na ktorú sa vzťahujú, stupňom nebezpečenstva a špecifickými nárokmi na zmiernenie resp. zvládnutí krízy a jej dôsledkov.

Slová crisis a crisis situation majú všeobecnejší význam, no v praxi sa najčastejšie používajú na označenie kríz ekonomického alebo sociálneho charakteru ( hospodárska kríza, finančná kríza, podniková kríza, kríza sociálneho systému, kríza morálky), resp. kríz v živote jednotlivca ( kríza stredného veku - midlife crisis , kríza manželstva - marriage crisis, kríza ako zlyhávanie životne dôležitých funkcií človeka ) a pod. Približne od druhej polovice minulého storočia sa krízou označujú aj ťažko riešiteľné situácie medzinárodného, najmä vojensko-politického charakteru ( kórejská kríza, berlínska kríza, karibská kríza). Práve v súvislosti so snahou riešiť mierovou cestou vojensko-politický konflikt medzi USA a Sovietskym zväzom počas tzv. kubánskej krízy v r. 1962 sa pravdepodobne po prvýkrát objavil termín krízový manažment (crisis management).

Pôvod slova ,,kríza“ by sme mohli hľadať i v antike. Grécke slová ,,krino“ a ,,krisis“ boli dosť bežné a spájali sa s významami oddeľovať, posudzovať, sporiť sa, najmä z hľadiska potreby riešiť kľúčové dilema, alebo z hľadiska rešpektovania neistoty z budúcnosti a potreby záchrany alebo zabráneniu nešťastiu ( Mikolaj, 2000).

,,Krisis“ označovalo súdny proces, v ktorom vrcholí spor, dochádza k rozsudku, k rozhodnutiu. Dochádza k obratu - k lepšiemu, či horšiemu. Všeobecne kríza označuje vyvrcholenie nejakého deja smerujúceho k nutnej alebo neodkladnej zmene.
...

Kľúčové slová:

kríza

krízový stav

krízová situácia

sociálne služby

poradenstvo

krízová intervencia

sociálne služby krízovej intervencie

legislatíva SR

legislatíva

psychológ

psychiater

COVID

covid



Obsah:
  • Úvod -3-
    1. Sociálne služby krízovej intervencie v zmysle legislatívy SR -4-
    1.1.Sociálne služby krízovej intervencie -4-
    2. Vymedzenie pojmov -5-
    2.1. Definícia krízovej intervencie -6-
    2.2. Správanie človeka v kríze -7-
    2.3..Cieľe krízovej intervencie -8-
    2.4.Poskytované služby krízovej intervencie -9-
    3. Kríza v súčasnosti -9-
    Záver -10-
    Použitá literatúra -11-
    Použité internetové zdroje -11-

Zdroje: