Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 034   projektov
0 nových

Stratégia medzinárodných korporácií

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
7 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
13013
Posledná úprava
06.10.2020
Zobrazené
4 138 x
Autor:
moncici7
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Procesy zmedzinárodňovania hospodárskeho života, ktoré sa postupne rozvíjajú do hĺbky i do šírky, poznačujú veľmi výrazne súčasnú podobu svetového hospodárstva. Vzájomná závislosť (interdependencia) subjektov, ktoré ho vytvárajú a ktoré v ňom pôsobia, je čoraz intenzívnejšia, zložitejšia a komplikovanejšia. Globalizácia, ktorá sa na tomto pozadí presadzuje, prináša svetu nielen výhody, ale aj problémy a protirečenia. Často sa hovorí, že svet sa podobá jednej veľkej dedine, v ktorej každý pozná každého, jeden ovplyvňuje druhého, každý nejakým spôsobom formuje tento vytvárajúci sa veľký svetový celok.
Jednotlivé časti svetového hospodárstva spája rozsiahla sieť medzinárodných ekonomických vzťahov. Každá ich sféra - či už ide o vzťahy tovarové, migračné, kapitálové atď. - má svoje osobitné problémy a riešenia. Tieto sféry poznačujú aktivity medzinárodných korporácií, hlavných svetových priemyselných centier, integračných zoskupení priemyselne vyspelých a rozvojových krajín aj rozličných medzinárodných organizácií, z ktorých tie najvýznamnejšie pracujú v súčinnosti s cieľmi OSN.
A práve táto skutočnosť ma priviedla k výberu témy s názvom Stratégia medzinárodných korporácií, ktorej problematika ma veľmi zaujala. Už pri samotnom názve si uvedomujem aktuálnosť témy, ktorú som si vybrala.
Cieľ vypracovania tejto témy predstavuje vytvorenie podmienok pre aspoň čiastočné pochopenie stratégie fungovania medzinárodných korporácií v medzinárodných ekonomických vzťahoch.
Verím, že moja snaha o čo najlepšie spracovanie tejto problematiky bude pochopiteľná nielen mne, ale aj tím, ktorí majú záujem spoznávať stratégiu fungovania medzinárodných korporácií.
...

Kľúčové slová:

korporácia

medzinárodný

medzinárodná korporácia

spoločnosť

dcérska spoločnosť

materská spoločnosť

pobočka

pridružený podnik

filiálka

clo

colné zaťaženie

devíza

devízové obmedzenia



Obsah:
  • ÚVOD
    1 POJEM KORPORÁCIA
    2 VNÚTORNÝ MECHANIZMUS FUNGOVANIA MEDZINÁRODNÝCH KORPORÁCIÍ
    3 TRANSFERY MEDZI MATERSKOU A DCÉRSKYMI SPOLOČNOSŤAMI
    4 VPLYV TOKOV MEDZI MATERSKOU SPOLOČNOSŤOU A DCÉRSKYMI SPOLOČNOSŤAMI NA PLATOBNÚ BILANCIU
    5 PROBLÉM TRANSFEROVÝCH CIEN
    ZÁVER
    ZOZNAM POUŽITEJ LITERATÚRY

Zdroje: