Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 033   projektov
0 nových

Spoločnosť a štát

«»
Prípona
.doc
Typ
seminárna práca
Stiahnuté
1 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
30620
Posledná úprava
31.03.2010
Zobrazené
1 205 x
Autor:
mary007
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Problematika spoločnosti a štátu je stále aktuálna, a pritom jednou z prirodzených a základných potrieb každého človeka je jeho potreba patriť do spoločnosti, a zároveň v nej aj žiť. Je to potreba sociálneho života v rôznych formách, a to vo forme rodiny, rodu, národa alebo aj štátu.
Ľudia sa odjakživa spájali a stále sa spájajú do rôznych spoločenstiev, ktoré sa ďalej rozlišujú z rôznych hľadísk. Týmito základnými hľadiskami sú jazyk, kultúra, tradície a územie, ktoré sú charakteristické pre každú spoločnosť či štát.
Touto seminárnou prácou som chcela poukázať na to, ako veľmi je spoločnosť pre človeka dôležitá, my všetci sme totiž jej súčasťou. Môžem dokonca povedať, že ľudia sa po celý život začleňujú do spoločnosti, je to teda celoživotný proces, ktorý sa nazýva socializácia, a touto problematikou sa zaoberá aj sociológia.
S pojmom spoločnosť však úzko súvisí aj pojem štát. Spoločnosť zoskupuje určitú skupinu ľudí s rôznymi potrebami a záujmami a štát je akási forma jej usporiadania a riadenia.
Pred písaním tejto práce som si najskôr musela zhromaždiť potrebné množstvo literatúry, z ktorej som potom vyberala len to najdôležitejšie. Získané poznatky som triedila, aby som mala o téme ucelený prehľad.

Kľúčové slová:

spoločnosť

štát

socializácia



Zdroje:
  • BEZÁKOVÁ, L. Základy práva. Nitra: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, 2006
  • CHOVANEC, Jaroslav. - PALÚŠ, Igor. Lexikón ústavného práva. Bratislava: Procom s.r.o., 2004
  • KRSKOVÁ, Alexandra. Základy práva. Bratislava: Slovenské pedagogické nakladateľstvo
  • 1995
  • MARTINSKÁ VAVROVÁ, Andrea. Nová maturita Náuka o spoločnosti. Bratislava: Príroda,
  • s.r.o., 2005